google92207d2cbecf4788.html

İnşaat Sektörü, Uygun Faizli Konut Kredisi Bekliyor!

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, maliyet artışları ve malzeme tedariğinde yaşanan zorluklar nedeniyle inşaat sektöründeki durağanlaşmaya dikkat çekti.

İnşaat Sektörü, Uygun Faizli Konut Kredisi Bekliyor!
29 Ağustos 2022 - 22:51
İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, maliyet artışları ve malzeme tedariğinde yaşanan zorluklar nedeniyle inşaat sektöründeki durağanlaşmaya dikkat çekti. Yüksek enflasyon nedeniyle sürekli olarak artan inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarını da çok yükselttiğini dile getiren Kahraman, birçok müteahhitin önünü göremediği için yatırımlarını bekletme kararı aldığını söyledi.

Vatandaşların uzun vadeli uygun koşullarda banka kredilerini beklediğini kaydeden İsmail Kahraman, “Son yıllarda yüksek enflasyon nedeniyle % 200'e varan maliyet artışları, inşaat sektöründe ekonomik bir daralma yaşanmasına neden oldu. Birçok müteahhit önünü göremediği için yatırımlarını bekletme kararı aldı. Çünkü inşaata başladığı maliyetlerle teslim ettiği fiyatlar aynı oranda olmuyordu. TÜİK tarafından yayımlanan rakamlara göre bina inşaat maliyetindeki artış % 100'ün üzerinde. Bununla birlikte; 2023 yılı için emlak vergisi kanunu kapsamında hazırlanan inşaat maliyet bedellerinde geçen yıla göre %50’ye yakın bir artış sözkonusu. Vatandaşların da alım gücü aynı oranda artmadı. Dolayısıyla bu durum satışlarda durağanlaşmaya neden oldu. İnşaat sektörünün en önemli sarf malzemeleri olan demir çimento ve cam gibi ürünlerin ihracatına belli sınırlamalar getirilmeli. İç piyasaya verilen ürünlerde haksız rekabetin önüne geçilmesi için denetimler sıkılaştırılmalı. Vatandaşı ve müteahhitleri rahatlatacak ekonomik destekler de artırılmalı” diye konuştu.

SEÇİMLERDE YENİDEN DESTEK BEKLİYORUZ
Müteahhitler Federasyonu olarak yıllardır üyelerinin örgütlü bir yapıya kavuşması için mücadele verdiklerini vurgulayan İsmail Kahraman, İzmir Ticaret Odası'nın 3 Ekimde yapılacak Meslek Komite seçimine katılacaklarını kaydetti.

İzmir inşaat sektörünün gelişimi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kahraman sözlerine şöyle devam etti: “İzmir’den başlatmış olduğumuz hareket tüm Türkiye’de sektör adına önemli bir sinerji oluşturdu. İzmir ilçelerinde kurduğumuz 17 adet Müteahhit ve İşadamları Derneği ile MÜFED’i yaşama geçirdik. Daha sonra Türkiye’de kurulu olan federasyonlarla İMKON (İnşaat Müteahhitleri) Konfederasyonu'nu kurduk. TOBB’da İnşaatçılar Meclisi'nin kurulmasını sağladık. İzmir Ticaret Odası'nda sektörümüzü temsilen geçen dönem 67. Meslek Komitesi olan müteahhitler komitesinde görev alarak üyelerimize hizmet ettik. Yıllardır başlatmış olduğumuz mücadele ve yakalanmış olan birlik ve beraberlik ruhuyla üyelerimizin sorunlarında önemli katkılar sağladık. Meslek komitemizden İzmir Ticaret Odası başkanlığına seçilen Sayın Mahmut Özgener ve İZTO yönetiminde benim de görev almam sektörümüzün sorunlarının çözümünde faydalı olmuştur. 03 Ekim 2022 tarihinde yapılacak olan İzmir Ticaret Odası Meslek Komitesi seçimlerinde üyelerimizden bir kez daha destek istiyoruz. Üyelerimizin de odasına sahip çıkarak seçim günü sandığa gelerek oylarını kullanmasını bekliyoruz”

YORUMLAR

  • 0 Yorum