google92207d2cbecf4788.html

Uzmanlar "Geleceğin Şehirleri" çalıştayı için İzmir'de buluştu

Geleceğin Şehirleri çalıştayı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde İzmir’de birçok uzmanı bir araya getirdi.

Uzmanlar "Geleceğin Şehirleri" çalıştayı için İzmir'de buluştu
18 Mart 2023 - 22:57

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından düzenlenen etkinliklerden biri olan “Geleceğin Şehirleri” çalıştayında dünyanın dört bir yanından akademisyen, mimar, şehir plancısı, peyzaj mimarı ve sosyolog İzmir’de buluştu. Çalıştay, 16 Mart’ta İzmir’deki Çukurhan’da farklı ülkelerden alanında uzman birçok ismin katılımıyla düzenlendi.

Şehirlerde nüfus arttıkça yoksulluk, karbondioksit salınımı ve karbon ayakizi artıyor. Bu sorunlar arttıkça ‘döngüsel şehir’ kavramı önem kazanıyor. ‘Döngüsel şehir’ kavramı, şehirlerin yaşam ağının bir parçası olabilmesi ve birer ekosistem hâline getirilebilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Geleceğin Şehirleri çalıştayı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde İzmir’de birçok uzmanı bir araya getirdi. Toplantıda dirençli şehirler tasarlamak ve şehirleri döngüsel kültür prensibiyle birer ekosistem hâline getirmenin ayrıntılarını konuşuldu. Uzmanlar toplantıda kendi ülkelerindeki şehir ve peyzaj planları, ülkelerin tercih ettiği mimari sistemleri anlattı.

Ayrıca katılımcılar, kendi ülkelerindeki şehirlerin tasarlanırken nelere dikkat edildiğinden bahsetti. Şehirlerin nasıl daha dirençli, döngüsel ve doğayla uyumlu hâle getirilebileceği konuşuldu.

“Doğanın bir parçası olarak yaşamanın yolunu bulmalıyız”
“Geleceğin Şehirleri” buluşmasının açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. Soyer, özellikle depremden sonra dirençli ve doğayla uyumlu şehirler yaratmanın bir kez daha ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: “Dirençli, doğayla uyumlu ve döngüsel kentler yaratmak için siz değerli uzmanlarımızın deneyimlerini dinlemek ve rehberliğini almak istiyoruz. Biliyoruz ki dünyanın dört bir yanından bu salonda buluşan uzmanlar birbirlerine ilham olabilirler.”

Soyer, sözlerine şöyle devam etti: “İnsan, doğadan üstün olduğunu düşünüyordu. Büyük şehirler yarattık fakat doğanın bir parçası olduğumuz gerçeğini ihmal ettik. Biz doğadan ayrıldıkça, koptukça şehirler artık yaşanması zor yerler hâline geliyorlar. Biz bugün doğanın bir parçası olarak yaşamak için nasıl bir çözüm bulabiliriz, bu sorunun cevabını bulmaya çalışıyoruz.”

Farklı ülkelerden uzmanlar İzmir’de buluştu
Buluşmaya Hacettepe Üniversitesi’nden nüfusbilimci Prof. Dr. Ahmet Sinan Türkyılmaz, İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü Ahmet Toker, İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Banu Dayangaç, Bilkent Üniversitesi’nden mimar Dr. Bu¨lent Batuman, Boğaziçi Üniversitesi’nden sosyolog Prof. Dr. Çağlar Keyder, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) peyzaj mimarı Doç. Dr. Ebru Erbaş Gu¨rler, Başkan Danışmanı Dr. Güven Eken, mimar Han Tu¨mertekin, mimar Hiroyuki Unemori, İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Kemal Kılıç, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden (İYTE) şehir planlamacı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, Bilkent Üniversitesi’nden şehir planlamacı Dr. Kumru Arapgirlioğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Yağmur Şenel katıldı.

Şehirler ve Bölgeler Süpervizörü Leonora Grcheva, mimar National Park City London’dan mimar Mark Cridge, Virginia Üniversitesi’nden şehir planlamacı Prof. Dr. Timothy Beatley ise buluşmaya çevrimiçi olarak katılım gösterdi.

“Yarın çok geç olabilir”
Dr. Kumru Arapgirlioğlu, şehirlerin planlama sürecinde etik ilişkilerin önemini vurguladı ve şöyle konuştu: “Şehirlerin geliştirilmesi ve kalkınması sürecinde şehirleri planlamak haricinde etik ilişkileri de sorgulamamız gerekiyor. İnsanlık bu inanılmaz şehir ortamını medeniyetle birlikte yarattı. Şehirler gittikçe büyüyor ve kontrol etmek mümkün olmuyor. Sadece inşa etmeyi biliyoruz. Bu yüzden şehirler, kültürlerini ve ruhlarını kaybediyorlar. En kısa zamanda değil hemen şimdi bir şeyler yapmaya başlamazsak yarın çok geç olabilir.”

“Döngüsel şehirler fikrine odaklanmalıyız”
Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu deprem ve sel felaketinden bahsederek çözüm önerisini şöyle açıkladı: “Birtakım acil durumlara odaklanmamız gerekiyor. Şehir altyapısı hızlı bir şekilde geliştirilmeli. Çünkü bu olmadan hayat devam edemeyecek. Yemek, su nasıl insanın ihtiyaçları ise bu da şehirlerin ihtiyacı. Şehir planları, sürdürülebilirliğe ve şehir altyapısının temellerine bağlı olmalı. Kaynakların kullanımında zaman yönetimini doğru yapmak da çok kritik. Bu yüzden kesinlikle döngüsel şehirler fikrine odaklanmalıyız.”

“Her şehir kendi özelliğine göre dönüştürülmeli”
Japon mimar Hiroyuki Unemori, özellikle 2010 yılından sonra Japonya’da nüfusun düşmeye başladığını belirterek şöyle konuştu: “Şu anda Japonya’da genç nüfus azalıyor, yaşlı nüfus artıyor. Mimarlarımız ‘Nasıl bir japonya oluşturmak istiyoruz?’ diye düşünüyorlar. Hem yaşlı hem genç nüfusa uygun kamu alanları oluşturmak için çalışıyoruz. Her şehir kendi özelliklerine göre birbirinden daha farklı yöntemlerde dönüştürülmeli.”

“Doğayla birlikte yaşamak zorundayız”
Prof. Dr. Timothy Beatley, yeni bir şehircilik fikri hayal ettiklerini söyledi ve “Şehirlerin doğaya bağlı olması çok önemli. Şehirleri nasıl birer habitat veya ekosistem hâline getirebiliriz, bunu düşünüyoruz. Şehirlerin ekosistemler hâline getirilebilmesi sadece bizim için değil ağaçlar, kuşlar için de çok önemli. Doğadan ayrı ve doğadan kopuk değil doğayla birlikte yaşamak zorundayız.” dedi.

Kongre 15 Mart’ta başladı
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi 15 Mart’ta başladı. Yedi gün sürecek sivil, şeffaf ve tümüyle katılımcı bir girişim olan kongrenin sonucunda yeni yüzyıla yön verecek politika önerileri tüm Türkiye ile paylaşılacak.
Kongreye katılım “İktisat Kongresi” mobil uygulamasından sağlanabiliyor. Ana oturumlar için ilgili güne kayıt yaptırmak ve verilen karekodu etkinlik alanında göstermek yeterli oluyor.
Kongrenin tamamı İzmirTube YouTube kanalından canlı olarak yayınlanıyor.
Kongrenin sekreteryası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından yürütülüyor. Kongre programı ve diğer tüm detaylar için iktisatkongresi.org ziyaret edilebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum