google92207d2cbecf4788.html

Prof. Dr. Yıldırım: "Yapay zekâ gün geçtikçe gelişimini hızlandıracak"

Ege Üniversitesi’nde, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın himayesinde “Yapay Zekâ Alanında Ulusal Strateji Arayışları’’ konulu panel gerçekleştirildi. Türkiye Bilişim Derneğinin desteği, Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümü işbirliği ile gerçekleşen programın moderatörlüğünü ise Seri ve İnovatif Girişimci Alphan Manas üstlendi.

Prof. Dr. Yıldırım: "Yapay zekâ gün geçtikçe gelişimini hızlandıracak"
26 Ekim 2019 - 00:39

Program, Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde Ege İhracatçı Birlikleri(EİB), İzmir Ticaret Borsası, Giltaş, Logo ve Türkiye Bilişim Derneği desteği ile gerçekleşti. Panelde; Erciyes Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Müh. Bölümü Dr. Öğretim Üyesi N. Kemal Üre, ASELSAN Yapay Zekâ ve Bilişim Teknolojileri Araştırma Program Müdürlüğünden Dr. Veysel Yücesoy, TUSAŞ Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi Müdürü Güven Orkun Tanık ve Türkiye Finans Kurumu Bilgi Sistemler ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Fahri Öbek panelist olarak yer aldı.

Erciyes Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa panelde optimizasyon amaçlı yapay zekâ tekniklerinin gelişimi ve kullanım alanlarını öğrencilere aktardı. Prof. Dr. Karaboğa yapay zekâ ile ilgili olarak, “Bugünün konusu olan yeni yapay zekâyı incelemek için dört bölüme ayırmamız gerekir bunlar; yapay sinir ağları ve fazi, derin öğrenme, kullanılan sistemler ve evrimsel hesaplama olacaktır. Yeni yapay zekâ konusu tartışılırken öne çıkan optimizasyon kavramının popüler olmasının sebebi gerçekten stratejik alan olmasıdır. Yapay zekâ konusunu tartışırken bizler için en önemli olan nokta bilgiyi kesinlikle kendimizin üretmesi gerektiğidir. Bir teknoloji üretirken elbette ki başkalarının bilgisine dayalı olarak biz o teknolojiyi üretebiliriz. Fakat gelişmiş ülkelere bakacak olduğumuzda ilk önce bilginin kendisinin üretilmesi daha önemli bir hal alıyor. Bilim insanları olarak bizlere düşen görevler yapay zekâ konusunda kendimize has, orijinal ve özgün bilgiler üretmek. Daha sonrasında da buna dayalı yapay zekâ teknolojilerini kendi problemlerimizi çözmek için geliştirmek” diye konuştu.

         Panelde hukuk, sağlık ve tarım alanında yapay zekâ ile ilgili bilgiler veren Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Yıldırım “Yapay zekâ teknolojisi dediğimiz zaman en temelde iki şey var; bu teknolojinin geliştirilmesi ve bu teknolojinin kullanılması. Bunların ışığında da ortaya bazı kavramlar çıkıyor. Endüstri 4.0 kavramını duymuşsunuzdur sayısal dönüşüm adıyla da adlandırıyoruz,  bu kavram akıllı fabrikalarla ortaya çıktı. Fabrikaya gireceksiniz ve insanlar olmayacak robotlar çeşitli işler gerçekleştirecekler tabi bunu öğrenen akıllı sistemlerle yapacaklar. Bu kavramın akabinde toplum 5.0 kavramı da ortaya atıldı, yapay zekânın getirdiği teknolojiyi nasıl kullanacağımızı bunu kullanırken de nelerden etkileneceğimizi araştıran bir kavram. Bu gibi gelişmeler gösteriyor ki yapay zekâ gün geçtikçe gelişimini hızlandıracak” dedi.

Otonom sistemlerinde yapay zekâ

Otonom sistemlerinde yapay zekâyı anlatan İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Müh. Bölümü Dr. Öğretim Üyesi N. Kemal Üre, “Otonom sistem aslında çok geniş bir konu fakat günlük hayatımıza etki edecek olan en bilindik konu üzerinden gidecek olursak kendi kendini süren araçları konuşabiliriz. Bu konu son yıllarda çok ivme kazanmış ve yapay zekânın en büyük uygulamaları haline gelmiş bir örnek. Bu durum arabalar çıktığından beri insanların hayali olan bir şey, otonom sistem sayesinde birçok insan hem bu hayali gerçekleştirmiş olacak hem de zamandan kazanacak. Tabi bununla birilikte bu otonom sistemler kusursuzlaştıkça kaza sayısı da azalacak ve ulaşım sorunu gitgide azalacaktır.  Son on yılda otonom araba sürecinin yapılır hale gelmesinin sebebine inecek olursak bunu yapay zekânın bir alt dalı olan derin öğrenme kavramıyla açıklayabiliriz. Derin öğrenme bize sistemleri bu kadar mühendislik yapmamıza gerek olmadığının bunun yerine bir makine algoritmasına nelerin yapılacağını öğretmemizin, örnek davranış biçimlerini algılatmamızın yeteceğini söylüyor. Yani derin öğrenme ile makine öğrenme algoritması arabayı nasıl kullanması gerektiğini öğreniyor ve konu çözülüyor. Bu da bizlere otonom sistemin gelecekte birçok farklılığa yol açacağını işaret ediyor” dedi.

ASELSAN Yapay Zekâ ve Bilişim Teknolojileri Araştırma Program Müdürlüğünden Dr. Veysel Yücesoy, güvenlik sistemlerinde yapay zekâ kullanıma ilişkin bilgilendirme bulundu. Günümüzde Google çeviri, maillerde otomatik cevap verme sistemi gibi birçok alanda yapay zekânın kullanıldığını belirten Dr. Veysel Yücesoy, “Emniyet teşkilatından bize gelen bir teklifle yapay zekâyı güvenlik sistemlerine uygulamaya başladık. Mobese yöntemiyle bulunmak isteyen araçları tespit edebilen teşkilat bunun sınırlı olduğunu ve aracın modelinin, markasının da tespit edilebilir olması gerektiğini bildirince yapay zekâ teknolojisini kullanarak isteklerini karşılamış olduk. ASELSAN zaten hedef takip algoritmalarında çok iyi durumdaydı biz de 2017’den beri derin öğrenme teknolojisiyle bunu daha da ileri taşıyoruz” dedi.

“İnsan kaynağının yetmediği yerde yapay zekayı devreye sokabiliriz”

Uzay ve Hava Sistemleri’nde yapay zekâyı öğrencilere aktaran TUSAŞ Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi Müdürü Güven Orkun Tanık, “Veri çağımızın yeni petrolü, doğal olarak veri olmadan hiçbir işi halletmek mümkün olmayacaktır. Bizler de alanında uzman yetişmiş insan sayısının azalığını göz önünde bulundurarak yapay zekâyla işimizi destekliyoruz. Ülke için önemli olan insan kaynağıdır ve bunun yetmediği yerde yapay zekâyı devreye sokabiliriz. Bizler basit sistemleri uygulayıp karmaşık problemleri yapay zekâ sayesinde çözüyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye Finans Kurumu Bilgi Sistemler ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Fahri Öbek “Yapay zekâ için bizim yerimize düşünen ve doğru karar veren dijital zekâ diyebiliriz” diyerek söze başladı. Öbek, günümüzdeki örnekler kişisel asistanlardır derken, “Bizim davranış biçimlerimizi öğrenerek bizi yönlendiren sistemler kuruldu. Her ne kadar yapay zekânın insanın yerini alması için daha çok zaman varsa da birçok kurumda yapay zekâ teknolojisi kullanılıyor. Örneğin müşteri ilişkilerinde yapay zekâ ön plana çıktı ve çoğu şirket bu sistemin bir parçası olmak için adım atıyor. Yapay zekâ sistemlerinde sezgisel bir sistem mevcut olduğu için hata yapabilir anacak verilerle desteklenmiş bir sistem kurarsak çok iyi işler yaparız” diye konuştu.

Tüm panelistlerin konuşmalarını tamamlaması üzerine “Yapay Zekâ Konusunda Ülkemizin Durumu” konu başlığı altında soru cevap bölümüne geçildi. Yapay Zekâ konusunda meraklı Ege Üniversitesi öğrencileri, panele katılım gösteren panelistlere sorularını yönelttiler ve panel soru cevap kısmının bitmesinin ardından sonlandırıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum