google92207d2cbecf4788.html

KOSBİ'den organ bağışı seferberliği

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSBİ) organ bağışı seferberliği başladı. KOSBİ idari personeli organ bağışında bulunurken, bölge firmalarının da organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak için projeler geliştirilmesine karar verildi.

KOSBİ'den organ bağışı seferberliği
13 Kasım 2022 - 22:35
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSBİ) organ bağışı seferberliği başladı. KOSBİ idari personeli organ bağışında bulunurken, bölge firmalarının da organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak için projeler geliştirilmesine karar verildi.

Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli İzmir Bölge Koordinasyon Merkezi, organ bağışı konusunda KOSBİ’de bir tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. KOSBİ müdürlükleri ve idari personelinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan KOSBİ Bölge Müdürü Mükremin Zülkadiroğlu, organ bağışının toplumsal duyarlılık ve dayanışmanın en güzel örneği olduğunu söyledi. Sağlıklı bir toplum için her bireyin organ bağışında bulunması gerektiğini söyleyen Zülkadiroğlu, “Toprak olacak organlarımızın 8 ayrı insana yaşam hediye edebilme fikri inanılmaz güzel bir duygu. Bugün burada sağlık bakanlığı yetkililerinden organ bağışına dair her tür sorunun yanıtını dinledik. Bölge firmalarında da organ bağışı için duyarlılık sağlanması noktasında çalışma yürüteceğiz” diye konuştu.

“Organ bağışı bir irade beyanıdır, ailenize vasiyettir”
Organ bağışı konusundaki her soruya yanıt vermek için bu tarz toplantılar organize ettiklerini söyleyen İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri, İlaç Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Özgür Sönmez, KOSBİ ve bölge firmalarından organ bağışı noktasında destek beklediklerini söyledi. Organ nakli konusunda Avrupa’nın en başarılı ülkelerinden biri olduklarını ancak organ bağışı noktasında geri kaldıklarını söyleyen Dr. Sönmez, “Avrupa’da organ nakilleri yüzde 80 oranında donörlerden alınırken, Türkiye’de yüzde 80 oranında yaşayan insanlardan, hasta yakınlarından yapılıyor. Organ bağışı noktasında yaşanan çekincelerin tamamı eksik bilgilendirme yüzünden. Biz de bu tarz toplantılarla toplumu bilinçlendirmeye, organ bağışına teşvik etmeye çalışıyoruz” dedi.
Organ bağışı yapılsa dahi ailenin onayı olmadan organların alınamadığını ifade eden Dr. Sönmez, “Organ bağışı bir irade beyanıdır, bir vasiyettir. Yine de ailenin onayı olmadan organ bağışı yapsanız da organlarınız alınamaz. O sebeple ailenize de yaşarken organlarınızı bağışlamak istediğinizi, bir durum hasıl olursa organlarınızın bağışlanmasını istediğinizi söyleyin” dedi. Beyin ölümü gerçekleşmeden asla organların alınamayacağını söyleyen Dr. Sönmez, “Bitkisel hayat ile beyin ölümü karıştırılıyor, bitkisel hayatta beyin faaliyeti vardır, o kişinin organları alınmaz. Beyin ölümü gerçekleşen hastanın geri dönüşü yoktur, organ bağışı bu noktada yapılır” diye konuştu.

Toplantının sonunda KOSBİ idari personeli organ bağışı formlarını doldurarak organ bağışında bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum