google92207d2cbecf4788.html

İzmir İş dünyası Kılıçdaroğlu ile buluştu

İzmir iş dünyası Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile sorunlar ve çözüm önerilerini paylaştı.

İzmir İş dünyası Kılıçdaroğlu ile buluştu
11 Eylül 2022 - 19:06
Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ev sahipliğinde İzmir iş dünyasının temsilcileri Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.  Kaya Termal Otel’de yapılan toplantıya BASİFED’e bağlı iş dünyası derneklerinin başkanları ile birlikte, EBSO, İZTO, İTB, İESOB başta olmak üzere İzmir’in tüm ilçelerindeki ticaret odalarının başkan ve yöneticileri de katıldı. BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçradaroğlu’nun konuşmalarının ardından, iş insanları yaşadıkları sorunlar ile ilgili Kılıçdaroğlu’na sorularını yöneltirken, Kılıçdaroğlu da basına kapalı gerçekleşen bölümde soruları yanıtladı iktidara gelmeleri halinde gerçekleştirecekleri çalışmalar ile ilgili bilgilendirme yaptı.
 
“Kriz var ama hangi evresindeyiz bilemiyoruz”
 
Hane halkının enflasyon kaynaklı gelir kaybı her geçen gün artıyor. İnsanlar çaresizlik içinde ve açlık sınırına doğru hızlı savruluyorlar. Artan üretim maliyetleri şirketleri fiyat baskısı ile karşı karşıya getiriyor. Şirketler ayakta kalmak için ne tür stratejiler geliştirmeleri gerektiğine kolay karar veremiyorlar. Talep azalıyor, kalite düşüyor, üretim yavaşlıyor ve satamıyoruz. İhracatımız gerekli ivmeyi yakalayamıyor.

"Giderek açığı büyüyen bir bütçe ile karşı karşıya olduklarının altını çizen Kasalı, ülkemizin birinci önceliği her ne kadar enflasyon ve cari açık sorunu gibi görünse de asıl problemin kaynak kullanımındaki eksiklikler ve verimsizliğin yüksek noktada olması ve tabii ki hukuk sisteminin yarattığı handikaplar olduğuna dikkat çekti. Saygın kurumlarımızın itibarını zedeleyen yolsuzluk haberleri, bürokrasideki liyakatsizlikler ve benzer birçok sebeple kurumların zafiyet göstermesi neticesinde borsadan yabancı çıkışları hızlandığını ve yabancı yatırımların azaldığını anlatan Kasalı, “Dış ticaretimiz ise günü kurtarma politikalarının bir parçası olamayacak kadar önemli ve karmaşık bir süreç olduğunun, Türk lirasına olan güveni oluşturmak kadar sürdürmek de önemli.
Yeni uygulanan ve Türkiye Ekonomik Modeli adı verilen model hakkında fazla bilgiye sahip değiliz. Uygulanan politikalar günü kurtarmaya yönelik olmamalı, geleceği tasarlayabilmeye imkan vermelidir” diye konuştu.
 
“Hukukun üstünlüğünü esas alan bir yapıya geçmeliyiz”
 
Çözümün dijitalleşme, platform ekonomisi, veriye ve analizlerle desteklenen öngörülere dayanan esnek bir ekonomik program ve tutarlı bir dış politikadan geçtiğini belirten Kasalı, “Ülkemizin kaynaklarının ve zenginliklerinin daha fazla heba edilmeden, israfa, kayırmacılığa, yolsuzluklara meydan vermeden, hukukun üstünlüğünü esas alan bir yapıya geçmek için bundan daha elverişli bir dönem olamaz. Bilgi kirliliğine, algı operasyonlarına acilen son verilmelidir. Ani bir manevra hepimizi sarsabilir ama kaçınılmazdır. Yapay zekâ ve 5G alanlarını es geçmememiz gerekiyor. Bu iki unsura dayalı ekonomi hiç şüphesiz süper güçler arasında yerini alacaktır” dedi.
 
“Karamsar olmayın”
 
Toplantın açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha güçlü bir Türkiye, üniversiteleri ile büyüten, bütün enerjisini ülkenin kalkınması için harcayan bir ülke oluşturacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Sizden tek istediğimiz var, sakın karamsar olmayın. Kocatepe’ye çıktığımda neden karamsar olmamamız gerektiğini bir kez daha anladım. Sıradan insanlar değildi. Onlar verdikleri mücadelenin ekonomik kalkınmadan geçtiğini biliyordu. Bu toplantı sizin için ne kadar değerli bilmiyorum ancak benim için çok değerli. İzmir sıradan bir kent değil. Kuruluş ve kurtuluşun kenti ama bir de ilk İktisat Kongresi'nin yapıldığı kent. Bugünden itibaren İktisat Kongresi çalışmalarını başlatarak dünyanın en önemli iktisatçılarını bir araya toplayacağız ve sadece önümüzdeki yılları değil, bir sonraki yüzyılı da planlayacağız” dedi.
 
“İzmir Türkiye’ye öncülük edecek”
 
Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’de İzmir’in 100. Yıl kutlamalarına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür ederek, “Bu toplantıdan da yine İzmir'e Türkiye'ye umut çıkacağını biliyorum. İzmir yine istediğini yapacak, yine Anadolu'ya Türkiye'ye öncülük edecek, umut yeşertecek” dedi. Toplantının basına kapalı yapılan soru cevap bölümünde de iş insanları başta ekonomi olmak üzere her alanda yaşadıkları ile ilgili sorular yönelttiler. Kılıçdaroğlu ise ülkenin sorunlarını çok iyi bildiklerini belirterek, Türkiye’yi bu çıkmazdan kurtaracaklarını kaydetti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum