google92207d2cbecf4788.html

İzmir, Avrupa Kültür Başkenti olmak için harekete geçti

Akdeniz, İzmir'in Avrupa Kültür Başkenti adaylığı için harekete geçti. Institut français İzmir’de düzenlenen yuvarlak masa etkinliğinde, kültür ve bölgeler arası ilişki sorgulandı.

İzmir, Avrupa Kültür Başkenti olmak için harekete geçti
27 Kasım 2022 - 22:22 - Güncelleme: 27 Kasım 2022 - 22:24
Kültür başkenti olmanın anahtarı gençlerde
 
Akdeniz, İzmir'in Avrupa Kültür Başkenti adaylığı için harekete geçti. Institut français İzmir’de düzenlenen yuvarlak masa etkinliğinde, kültür ve bölgeler arası ilişki sorgulandı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin “döngüsel kültür” etrafında bir Akdeniz ittifakı önerme niyetiyle ev sahipliği yaptığı Akdeniz Sürdürülebilir Kent ve Bölgeleri Ajansı'nın (AViTeM) uluslararası seminer ve ziyaretleri kapsamında, Institut français İzmir’de bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda İzmir’in kültür başkenti adaylığı üzerine konuşuldu. Entegrasyon ve özgürleşme unsuru kültür, sürdürülebilir kalkınmanın itici gücü kültür ve bölgesel uyumun kaynakları olarak metropol kültürleri olmak üzere üç tema etrafında fikir alışverişinde bulunuldu.
 
AViTeM Strateji Müdürü Şehir Plancısı-Ekonomist Marie Baduel'in moderatörlüğündeki toplantıda kültür başkenti olmanın anahtarının gençlerin elinde olduğu vurgusu yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Onur Eryüce, "İzmirliler için hangi kültürden olursa olsun birlikte yaşamak çok önemli. İzmir bir uyum şehri. Döngüsel kültür kavramı İzmir’e çok güzel uyuyor. İzmir doğa ile, kişiler ile, geçmişle ve değişim ile uyumlu bir şehir.  Hızlı bir değişimde dengeyi bulabilmek için gençlerle çalışmamız gerekiyor. Onlar bizi yönlendirmeden başaramayız. Birlikte bu döngüsel kültürle çalışmayı başarırsak, kalıcı, dengeli, demokratik, gelişmeye uygun bir şehir yaratabiliriz" dedi. 
 
Toplantıya katılan konuşmacılar ise şunları söyledi:
 
Marsilya Provans Avrupa Kültür Başkenti Projesi Yürütücüsü Jean-François Chougnet:
“Bizce kültür başkentlerinde toplu bir kültür yansıması olmalı. Her kentin kendine özgü projesini yaratması lazım. Bölgesel, kültürel çeşitlilik proje başarısının da anahtarı”
 
“KÜLTÜR ATEŞİNİ KORUYUN”
Institut français İstanbul Müdürü Christian Schnell :
“Kültür, ortak mutluluğu mümkün kılar. Kültür ateşi hiçbir zaman sönmemeli, beslenmeli, kültüre eşlik edilmeli. Bunda insanların büyük etkisi var. İzmir için de bu kültür ateşini korumanızı öneriyorum”
 
“ETKİLEŞİM VE İŞ BİRLİĞİ”
Mimar, Şehir plancısı, Alger Şehri Stratejik Plan Sorumlusu Amine Benaissa:
“Kültür başkentliğine adaylığını koyan İzmir'in ilk olarak etkileşim ve iş birliği içinde çalışması, normalde görmediğiniz aktörlerle çalışması ve inovasyonun itici gücü olan yaratıcılar ve sanatçılar ile birlikte çalışmasını tavsiye ediyorum” 
 
Sosyolog Ferhat Kentel :
“İzmir resmî konuşmalar ve günlük konuşmalar arasındaki farkın giderek azaldığı bir yer. İstanbul’da İstanbulluyum denmez ama İzmir’dekiler İzmirliyim der. Bence bu bölgenin tüm kayıplarına rağmen İzmir’in bir buluşma platformu olduğunu gösterir”

YORUMLAR

  • 0 Yorum