google92207d2cbecf4788.html

İZİKAD Akdenizli iş insanlarını İzmir'de buluşturdu

İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), MİD OF MED-Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesi (Mediterranean Business Summit) İzmir’de başladı.

İZİKAD Akdenizli iş insanlarını İzmir'de buluşturdu
29 Ocak 2024 - 15:29
Akdeniz’i ticaret ile barış denizi yapacaklar
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD), MİD OF MED-Akdeniz Havzası İş Dünyası Zirvesi (Mediterranean Business Summit) İzmir’de başladı. Türkiye’de ve Akdeniz’de ilk kez gerçekleştirilen Zirve, Akdeniz ülkeleri ile İzmir arasında ticaret hacminin artırılması hedefi ve Akdeniz’de Barış İklimi İçin Uluslararası Ticaretin İyileştirebilir Rolü temasıyla gerçekleştiriliyor.
 
24 Akdeniz Ülkesi binden fazla iş insanı
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan Zirve, 24 Akdeniz ülkesi ve çevre ülkelerden binden fazla iş dünyası alanında faaliyet gösteren federasyon temsilcisi, uluslararası şirket, girişimci, girişim sermaye sahibi, medya temsilcisini Akdeniz ülkelerinin ortak geleceğini planlamak için buluşturdu.

Zirveye İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Aydın, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı ile STK temsilcileri, iş insanları ve davetliler katıldı.
 
Ekonomik alan ve İş Geliştirme Merkezi hedefi
Zirve’nin açılışında konuşan İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, Enerji dolu, paylaşan, üreten varlığı ile gücünü kanıtlamış topraklarda yaşadıklarını ve Akdeniz’deki halkların çeşitliliğinin büyük bir zenginlik olduğunu söyledi. Bu çeşitliliğin birleşerek tek yumruk olmasının çok önemli olduğuna işaret eden Sezgin, “Dünyada sürdürülebilir kalkınma konusunda 169 hedef ve 202 gösterge var. Biz Akdeniz’de yeni ortaklık, yeni birliktelik fikrini ortaya atmalıyız. Bu ticaretin arkasında bu coğrafya çok fazla kalkınacaktır. Biz ilkini gerçekleştirdiğimiz Zirve ile önde gelen iş dünyası temsilcilerini Akdeniz’in sürdürülebilir geleceğini konuşmak için bir araya getirdik.

Akdeniz Havzası ışığını İzmir’den bir zirve ile yaymak istiyoruz. MIDOFMED Ekonomik Alan ve İş Geliştirme Merkezi temellerini atarak ortak işbirliği platformları geliştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
 
Aydın: “İşbirlikleri ve ticareti artıracak”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Aydın ise İzmir’in adını Amazon Kraliçesi Symrna’dan aldığına işaret ederek, Bu Zirve’nin en çok bu kente yakıştığını söyledi. İBB olarak bu projenin paydaşı olmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Aydın  “İzmir farklı kültürlerin iç içe geçtiği barış şehridir. Hoşgörü ve çok seslilik bu şehrin mayasında var. Akdeniz’in en önemli liman şehri olmuştur. Bu Zirve Akdeniz bölgesinde yeni işbirlikleri ve ticaretin artırılmasını hizmet edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
 
Elban: “İzmir öncülük yapacak”
İzmir Valisi Süleyman Elban da İzmir’in her zaman başta Ege olmak üzere Anadolu’nun ticari kalbi ve liman şehri olduğuna işaret ederek, bu Zirve ile Akdeniz havzasında güçlü bir ticari iş birliğinin başlayacağını düşündüğünü söyledi. İzmir’in bu konuda öncülük yapacak kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Elban şöyle konuştu: “Bu işe öncülük edenlerin başında kadınların olması, bu işin başarısına olan inancımızı artırıyor. Akdeniz’in tekrar bir barış ve güzellik havzası olacağını düşünüyorum.  Turizm destinasyonlarının ve Akdeniz kültürünün daha da gelişeceğini inanıyorum. Bu Zirve’de alınacak kararlar bu hedefe ulaşmamıza yardımcı olacaktır.”
 
Mansfield: “Ticaret yapmalı, bağ kurmalıyız”
Toplantıda ayrıca TMG Foreign Trade Mining Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Mansfield ise Akdeniz’in tarih boyunca önemine dikkat çekerek, ilkçağlardan bu yana Akdeniz havzasındaki medeniyetlerin birbirleriyle sürdürdükleri kültürel ve ticari ilişkileri anlattı. Yeraltı ve yerüstü bütün zenginliklerin bu bölgede yer aldığına işaret eden Mansfield, “Ticaret yapmak zorundayız. Gençlerimizi eğitmeliyiz. Yeni kuşaklara transit ticareti öğretmeliyiz. İş dünyası ekonomik aktiviteler için hazır. Yeni baştan ele almalıyız hepsini. Dünya şekilleniyor, biz geç kalmamak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.
 
ASCAME Başkanı Ahmed El Wakıl da konuşmasında zirveyi düzenleyen İZİKAD’a ve paydaşlarına teşekkür etti. Bu zirvenin Akdeniz ülkeleri arasındaki ticaretin daha da gelişmesi için öncü olacağına vurgu yaptı. Ticari ilişkilerin ötesinde kültürel temasların da önemli olduğuna işaret eden Wakıl, Akdeniz iş dünyası olarak ticaret hacmini yukarıya çekmek zorunda olduklarını vurguladı.
 
İzmir’de İş Ortamı ve Fırsatlar
Açılış konuşmaları MİD OF MED Proje Koordinatörü Canan Öztürk’ün sunumu ile tamamlandı. Günün ilk oturumu ise BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı moderatörlüğünde ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, ALOSBİ Başkanı Haluk Tezcan, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’nin konuşmacı olarak katıldığı “İzmir’de İş Ortamı ve Fırsatlar” paneliyle devam etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum