google92207d2cbecf4788.html

İklim krizi sigorta sektörünü de etkiledi

Yangın, deprem, fırtına, dolu, kar ağırlığı, hırsızlık, elektronik cihaz, kâr kaybı, performans kaybı gibi risklerin teminat altına alınmasının çok önemli olduğunu söyleyen...

İklim krizi sigorta sektörünü de etkiledi
27 Temmuz 2023 - 19:25
İklim krizinin etkileri gün geçtikçe artarak şiddetleniyor. Yaz aylarında hızla yükselen sıcaklıklar nedeniyle sıra dışı hava olayları görülmeye başlandı.  Son günlerde yaşanan sel felaketleri de bunun önemli göstergesi… İklim değişikliği konusunda gerekli önlemler alınmadıkça selin etkilerinin yıllar içerisinde artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. “Sel olayları, orman yangınlarından sonra dünyadaki en yaygın ikinci doğal afet olarak kabul ediliyor” diyen Monopoli Sigorta CEO’su ve Kurucu Ortağı Erol Esentürk: “Ülkemizde sıklıkla görülen sel olayları; can ve mal kayıplarının yanı sıra her yıl milyarlarca liralık ekonomik kayıplara neden oluyor. Üzülerek söylemek isterim ki ülkemizde yaşanan sel olaylarının bilançosu maalesef ağır oluyor” dedi.
 
Yangın, deprem, fırtına, dolu, kar ağırlığı, hırsızlık, elektronik cihaz, kâr kaybı, performans kaybı gibi risklerin teminat altına alınmasının çok önemli olduğunu söyleyen Erol Esentürk; “Son yıllarda doğal afet hasarlarındaki artış maalesef reasürans piyasasını da olumsuz etkiledi. Söz konusu doğal afet hasarlarının yanı sıra Covid-19 pandemisinin yol açtığı ekonomik ortam, artan maliyetler, Rusya-Ukrayna savaşı ile bağlantılı enerji krizi, tedarik zincirindeki sorunlar gibi olaylar sigorta sektörü ve reasürans piyasaları üzerinde de olumsuz etki yaptı. Önümüzdeki dönemde kapasitelerin daha da daralması ve reasürans fiyatlarında yüzde 40’a varan artışlar bekleniyor. Çünkü gerileyen mali gelirlerin yarattığı yüke ilave olarak gerek şiddet gerekse frekans açısından son yıllarda artış eğiliminde olan doğal afet hasarlarının reasürörlerin getiri ve kâr marjlarının önemli ölçüde azalmasına neden oldu” diye belirtti.
 
Küresel ısınma kendini iyiden iyiye hissettirirken “yeşil ekonomi” kavramı da popüler hale geldi. İklim krizi ile birlikte yeni dönemin risklerinin de değiştiğini ve farklılaştığını söyleyen Erol Esentürk: “Sürdürülebilir bir gelecek için ‘yeşil ekonomi’nin önemi her geçen gün artıyor. Coğrafi açıdan da çok uygun olan ülkemizde son yıllarda güneş enerjisi konusunda girişimler fazlalaştı. Ancak güneş enerji santrallerinin büyük bir kısmını oluşturan güneş panelleri oldukça hassas yapıda ürünlerdir. Değişken hava şartlarında doludan, aşırı rüzgardan hatta kargaların havadan attığı nesnelerden bile zarar görme riski altındadır. O yüzden oluşabilecek her türlü risk için bu tarz yatırımların sigorta yaptırılarak güvence altına alınmasını öneriyoruz. ‘Önleyici sigortacılık’ anlayışının da şirketlerin yönetim sistematiğinin merkezine yerleştirilmesi önemlidir. Çünkü sigorta bir bilinç konusudur, farkındalık konusudur” diye vurguladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum