google92207d2cbecf4788.html

"II. Özbek- Türk Eğitim Forumu" Semerkant'ta gerçekleştirilecek

İZMİR (Ege Ajans)- İlki geçtiğimiz yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda Ege Üniversitesi ev sahipliğinde, Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen “Türk– Özbek Teknik Yükseköğretim Kurumları Forumu”nun ikincisi bu yıl Özbekistan’da gerçekleştirilecek

"II. Özbek- Türk Eğitim Forumu" Semerkant'ta gerçekleştirilecek
11 Kasım 2023 - 23:57

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde 20 Türk yükseköğretim kurumundan Özbekistan’a çıkarma

İZMİR (Ege Ajans)- İlki geçtiğimiz yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda Ege Üniversitesi ev sahipliğinde, Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen “Türk– Özbek Teknik Yükseköğretim Kurumları Forumu”nun ikincisi bu yıl Özbekistan’da gerçekleştirilecek. “2. Özbek- Türk Eğitim Forumu”, Taşkent Devlet Ulaşım Üniversitesi ev sahipliliğinde Özbekistan’ın Semerkant şehrinde 13-14 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek.  

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ilk forumda Özbekistan’dan 33, Türkiye’den 56 üniversite rektörünün katılımıyla iki ülke arasında farklı alanlarda ikili iş birliği protokolleri imzalandı. Bu yıl 21 Türk üniversitesinin rektörlerinin katılacağı forumda iki ülke üniversiteleri arasında akademik iş birlikleri ve iş imkanları konularında görüşmeler sağlanacak.

Forumun iki ülke arasında önemli iş birliklerine zemin hazırlayacağını ifade eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Uluslararası ilişkiler alanında büyük önemi olan bu forumun ikincisinin düzenlenmesinden oldukça memnuniyet duyuyoruz. Bu forumun ilkini İzmir’de, üniversitemizin ev sahipliği yapmanın ayrıca gururunu yaşıyoruz. Nitekim ilk forum kapsamında Türk ve Özbek üniversiteleri arasında 60’ın üzerinde ikili protokol imzaladık. Bu protokollerinin çoğunu hayata geçirdik. Bundan sonraki süreçte gerçekleşecek olan  ‘2. Özbek- Türk Eğitim Forumu’nda da önemli akademik iş birliklerini hayata geçireceğiz” dedi.

“Bu sinerji Türk dünyasının yükselişine katkı sağlayacak”
Rektör Prof. Dr. Budak, “Bilindiği üzere Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev’in riyasetlerinde Taşkent’te yapılan Türkiye-Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi toplantısında stratejik ortaklık düzeyinde; Türkiye ile Özbekistan ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirilmiş, iki kardeş ülke arasındaki iş birliğinin daha da derinleştirilmesi adına önemli adımlar atılmıştır. Türk milletinin gönlünde mümtaz bir yere sahip olan Özbekistan ile Türkiye ilişkileri, iki ülke Cumhurbaşkanlarının izlediği dışa açık politikaları, aktif diplomasi hamleleri ve özel çabalarıyla iki ülke ilişkileri yeni bir ivme yakalamıştır. Türkiye-Özbekistan Cumhurbaşkanlarımızın ortaya koyduğu irade ve yenilenen vizyonuna uyumlu olarak Türkiye-Özbekistan eğitim Forumu’nun ikincisi Özbekistan Semerkant’ta gerçekleştirilecek. Ege Üniversitesi olarak gönül bağı olan iki kardeş ülkenin üniversiteleri arasında başta eğitim, araştırma, uluslararası değişim programları ve projelere katılmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda Türkiye ve Özbekistan arasında üniversiteler bağlamında sağlanacak bu sinerjinin Türk dünyasının yükselişine de katkı sağlayacağına inanıyoruz. ‘2. Özbek Türk Eğitim Forumu’nun hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
 
   “Türk Yükseköğretiminin  uluslararasılaşma vizyonuna katkı sunacak”
Prof. Dr. Budak, “Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar hocamızın başkanlığında Özbekistan’a ziyaret gerçekleştirmiştik. Bu ziyarette YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar ve beraberindeki üniversite rektörleriyle birlikte iki ülke arasında yükseköğretim alanında önemli akademik iş birliklerine yönelik temaslarda bulunduk. Bu temaslar neticesinde iki ülke üniversiteleri arasında önemli akademik iş birlikleri yapıldı. Türk Yükseköğretiminin uluslararasılaşma vizyonuna katkı sağlamak amacıyla 21 Türk üniversitesi  ile Özbekistan’da ‘2. Özbek Türk Eğitim Forumu’nda yer alacağız. Bu kapsamda ülkemizin yükseköğretimde uluslararasılaşma stratejilerine yön veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve YÖK  Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar hocamıza teşekkür ediyorum. Ayrıca Türkiye-Özbekistan ilişkilerinin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum