google92207d2cbecf4788.html

Gerilim tipi baş ağrısı 7 yaşında başlıyor!

Üsküdar Üniversitesi NP İstanbul Hastanesi Çocuk Nöroloğu Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, çocuklarda baş ağrısı konusunda bilgi verdi.

Gerilim tipi baş ağrısı 7 yaşında başlıyor!
25 Mart 2024 - 16:57
Çocuklarda az uyku ve fazla ekran migrene neden oluyor!
Baş ağrılarının çocukluk yaş grubunda yaşam boyu görülme sıklığının 25-93 arasında değişmekte olduğunu ifade eden uzmanlar, ergenlik döneminde kızların daha çok baş ağrısı çektiğini söylüyor.
Çocuklarda en sık görülen akut tekrarlayıcı baş ağrısının migren olduğunu dile getiren Çocuk Nöroloğu Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, “Migren görülme sıklığı 7 yaşa kadar yüzde 2,5 iken, 10 yaşından sonra yüzde 5’lere çıkıyor.” dedi.
Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, 5-15 yaş arası her 9 çocuktan birinde migrenin nedenlerinin daha az uyku, daha fazla TV veya bilgisayar ve okul problemleri olduğunu söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NP İstanbul Hastanesi Çocuk Nöroloğu Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, çocuklarda baş ağrısı konusunda bilgi verdi.

Ergenlikte kızların başı daha çok ağrıyor
Baş ağrılarının çocukluk yaş grubunda en sık hastaneye başvuru yapılan nörolojik bozukluklar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, “Baş ağrılarının çocukluk çağında yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 25-93’dürr. 7 yaşına kadar kız ve erkek oranı eşit. Ergenlikte ise bu oran kız çocuklarında artıyor.” diye konuştu.
Çocuklarda baş ağrısının semptomlarının yetişkinlerden farklı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, “Yüzde 6-15’i ciddi bir nörolojik duruma bağlıdır.” dedi.

Birincil baş ağrıları migren ve gerilim tipi
Baş ağrıları sınıflandırılmasının 2’ye ayrıldığını, birincil yani primer baş ağrılarının; migren, gerilim tipi baş ağrısı, trigeminal otonomik sefaljiler ve diğer primer baş ağrısı bozuklukları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, ikincil yani sekonder baş ağrılarının ise; sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonları,  diş çürükleri, santral sinir sistemi infeksiyonları (menejit, beyin dokusu iltihabı), hidrosefali, tümörler, yalancı beyin tümörleri, beyin kanamaları, travma sonrası görüldüğünü kaydetti. Ayrıca hipertansiyonun çocuklardaki baş ağrısının önemli bir nedeni olduğunu da belirtti. 

Çocuklarda da migren görülür mü?
Çocuklarda en sık görülen primer (birincil) akut tekrarlayıcı baş ağrısının migren olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, “Migren görülme sıklığı 7 yaşa kadar yüzde 2,5 iken, 10 yaştan sonra yüzde 5’lere çıkıyor.” dedi.
Erişkinlerin aksine çocuklarda migrene bağlı baş ağrısının iki taraflı olabildiğini belirten İçağasıoğlu, 5-15 yaş arası her 9 çocuktan birinde görülen migrenin nedenlerinin daha az uyku, daha fazla TV veya bilgisayar, toplumda daha fazla güvensizlik duygusu, daha fazla şiddet ve okul problemleri olduğunu ifade etti. Çocuklarda migren baş ağrısının ortalama 2-72 saat arasında sürdüğünü, aktivite ile kötüleştiğini ya da aktiviteden kaçınmaya neden olduğunu, ağrıya bulantı ve kusmanın eşlik ettiğini ifade etti.

Çocuklarda Vertigo (Baş Dönmesi) Migren Atağı olabilir mi?
Çocuklarda baş dönmesinin migren atağı olabileceğine  işaret eden Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, “Herhangi bir uyaran olmaksızın kendiliğinden başlayan, bilinç kaybı yapmayan dakikalar ve saatler içinde kendiliğinden düzelen şiddetli baş dönmesi ataklarıdır. Bu duruma, bir veya her iki gözde istemsiz titreme hareketi, kol ve bacaklardaki kas kontrolünü kaybetmeye neden olan koordinasyon eksikliği (ataksi), kusma ve solgunluk durumu da eşlik eder.” dedi. ayrıca baş dönmesinin beyin tümörünün bir bulgusu olabileceğini de belirtti. 

Migralepsi nedir?
Çocuklarda görülen migralepsinin migren aurasının bir saat içinde epileptik nöbete dönüştüğü klinik olayı tanımladığını dile getiren Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, “Baş ağrısı nöbetin tek belirtisidir. Ağrının spesifik bir klinik özelliği yoktur. Ağrı genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika sürer. Nadiren saatlerce sürebilen ağrılar olabilir. Migren veya gerilim tipi baş ağrısını taklit eden bir durum söz konusu.” diye konuştu. 

Gerilim tipi baş ağrısı kaç yaşında başlıyor?
Çocukluk yaş grubunda gerilim tipi baş ağrısının görülme sıklığının yüzde 5-72 gibi geniş bir aralığa sahip  olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, “Başlangıç yaşı ortalaması 7 yaştır. 30 dakika ile 7 gün arasında sürüyor. Bu tip baş ağrısında zonklama, bulantı, kusma, fotofobi, fonofobi ve aura yoktur. Gerilim tipi baş ağrısı psikososyal faktörler ve anksiyeteyle tetikleniyor.” dedi.

Düzenli ve yeterli uyku ve dengeli beslenme baş ağrılarını önlüyor
Baş ağrısında akut atak tedavisinin; sessiz bir odada dinlenme veya uyuma, mümkün olan en erken dönemde ve uygun dozda ilaç tedavisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, düzenli ve yeterli uyku, düzenli ve yeterli yemek ve sıvı alımı, düzenli egzersiz, gevşeme ve stresin azaltılmasının da tedavide uzun süreli olumlu etkilerine işaret etti. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum