google92207d2cbecf4788.html

Foça kurtuluşunun 100. yılını kutluyor

SEYFİ GÜL / FOÇA GÜNDEM - İzmir’in turistik İlçesi Foça’da kurtuluşun 100.yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Tören, konser , yemek yarışması ve fener alayının yer aldığı kutlama programı kapsamında vatandaşlara balık ekmek de dağıtılacak.

Foça kurtuluşunun 100. yılını kutluyor
11 Eylül 2022 - 16:32
SEYFİ GÜL / FOÇA GÜNDEM - İzmir’in turistik İlçesi Foça’da kurtuluşun 100.yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.  Tören, konser , yemek yarışması  ve fener alayının yer aldığı kutlama programı kapsamında vatandaşlara balık ekmek de dağıtılacak.

9 Eylül’de İzmir’den sonra 11 Eylül 1922’de Türk Ordusunun gelişiyle düşman işgalinden kurtulan Foça’daki ilk tören Cumhuriyet Meydanı’nda ki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Amfibi Görev Grup ve garnizon Komutanı Tuğamiral Serhat Sözbir, Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, bazısiyasi parti ve STK’ların ilçe ve şube başkanları, bazı belediye meclis üyeleri, garnizonda görevli her rütbeden askerler, öğretmen, öğrenci ve vatandaşların katılımıyla Kaymakamlık, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Belediye Başkanlığı çelenkleri anıta sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal marşı’nın okunmasıyla tamamlanan ilk tören sonrası protokol ve vatandaşlar Atatürk Anıtı’na kırmızı karanfiller bıraktı.

Folklor ekibinin gösterisi ve öğrencilerin okuduğu şiirlerin yer aldığı ikinci tören Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Foça Kaymakamı ve Belediye Başkanı burada birer konuşma yaptılar. “Gazi Mustafa Kemal, arkadaşları ve kahraman Mehmetçik’in 26 Ağustosta yaktıkları bağımsızlık meşalesinin 30 Ağustos’ta büyün Anadoluyu zaferle aydınlatmıştır” diyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; “ Atatürkçü Düşüncenin yıkılmaz kalesi, mavinin ve yeşilin en güzel tonlarına ev sahipliği yapan insanı, doğası ve tüm canlılarıyla birlikte yaşamı güzel kılan Foça’mızın kurtuluşunun 100.yılı kutlu olsun” dedi.

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ise bağlı bulunduğu ittifak ülkelerinin yenilmesi dolayısıyla Osmanlı’nında yenik sayıldığını ve ülkemizin İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunanlılar tarafından işgal edildiğini hatırklattı. Mehmet Türköz;” gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 19 Mayıs 1919’da yakılan Kurtuluş ateşi hızla Anadolu’ya yayılırken işgalcilerin Türk Milleti’ne yaşattığı zulüm ve işkencelerde artııyordu. Gözü dönmüş düşmanlarımız durumu barbarlığa ve yağmaya vardırıyordu. 30 Ağustso 1922’de Başkomutan Mustafa Kemal Atatrük önderliğindeki Türk Ordusunun ilan ettiği büyük zaferle birlikte Manisa’mız, Aydın’ımız ve İzmir’imizin yaşadığı zulüm ve esaret Eylül 1922 tarihinde son buldu. Birliklerimiz şehirlere vardığında geride yangınlar içinde yerleşim yerleri , binlerce masum insanımızın cesedi, gözyaşı kadın ve çocukları kalmıştı. Milli Mücadelemizin başkomutanı ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa kemal Atatürk “Özgürlük ve Bağımsızlık Benim Karakterimdir” demiştir. Onun “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolasıyla yola çıkan atalarımız bugün bize istiklalimizi ve istikbalimizi vermiştir. Tüm hemşehrilerimin kurtuluş bayramını kutlar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere devletimizin bekası , milletimizin birlik ve beraberliği, özgürlük ve bağımsızlık için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükran ve saygıyla anıyorum” dedi.

84 YAŞINDAKİ SAİME TEYZENİN ŞİİRİ
Törenin tamamlandığının anons edilmesi sonrası protokole ilkokulda okuduğu bir şiiri bugünde okumak istediğini söyleyen 84 yaşındaki Saime Alçıtepe’ye mikrofon verildi. Heyecan ve coşkuyla Feyzullah Sacit Ülkü’nün “Bize Türk Derler” nakaratıyla bilinen “Türkler’in Türküsü” şiirini okuyan Saime teyze protokol ve vatandaşlarca dakikalarca ayakta alkışlandı.
Foça’daki kutlama programı saat 14.00'te Belediye Sosyal Tesislerin’de yemek yarışması, saat 16.00'da Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda Balık Ekmek ikramı, Saat 20.00’de Kavala Kafeden başlayacak Fener Alayı ve 20.30’daki Yasin Öktem konseriyle devam edecek.
Seyfi GÜL

YORUMLAR

  • 0 Yorum