google92207d2cbecf4788.html

AViTeM seminerinde sosyal ekonomi konuşuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 25 Kasım’a kadar sürecek Akdeniz Sürdürülebilir Kent ve Bölgeleri Ajansı'nın uluslararası semineri kapsamında “Sosyal Ekonomi: Deneyimler ve İyi Örnekler” oturumu düzenlendi.

AViTeM seminerinde sosyal ekonomi konuşuldu
22 Kasım 2022 - 22:18
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 25 Kasım’a kadar sürecek Akdeniz Sürdürülebilir Kent ve Bölgeleri Ajansı'nın uluslararası semineri kapsamında “Sosyal Ekonomi: Deneyimler ve İyi Örnekler” oturumu düzenlendi. Oturumda sosyal ekonominin giderek önem kazandığı günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bölgesel ve sosyal eşitsizliklerin giderilmesine yönelik dayanışma politikaları konuşuldu.  

Akdeniz'de kentsel ve bölgesel işbirliği çalışmaları yürüten ve üyeleri arasında Fransız Dışişleri ve Avrupa Bakanlığı, Marsilya Belediyesi ve Euroméditerranée Kamu Kalkınma Ajansı gibi kurumların bulunduğu Akdeniz Sürdürülebilir Kent ve Bölgeleri Ajansı'nın (AViTeM), İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlediği seminer devam ediyor. Açılış töreninden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Onur Eryüce'nin moderatörlüğünde Prof. Dr. Aylin Çiğdem Köne, Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nden Akın Erdoğan ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği'nden Ünal Örnek'in katıldığı “Sosyal Ekonomi:   Deneyimler ve İyi Örnekler” başlıklı oturum düzenlendi.

Örnek: “İzmir Büyükşehir Belediyesi çığır açtı”
Sosyal dayanışma ekonomisinin bütün ülkeler için çok önemli olduğunu söyleyen Türkiye Milli Kooperatifler Birliği'nden Ünal Örnek, Akdeniz bölgesindeki işbirliğinin daha da kıymetli olduğunu belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kooperatiflerle çalışmalarına değinen Erdoğan, “Kooperatif konusunda bana göre İzmir Büyükşehir Belediyesi çığır açtı. Herkes size özeniyor, sizin modelinizi savunmaya çalışıyor. Ülkemiz için de çok güzel bir şey. Uluslararası platformlarda da öncü roller üstlenebileceğinizi düşünüyorum” dedi.

Köne: “Döngüsel kültür kavramını araştıracağım”
Eylül 2021'de İzmir'de yapılan Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi'nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından ortaya konan “Döngüsel Kültür” kavramı üzerinde araştırma yapacağını ifade eden Prof. Dr. Aylin Çiğdem Köne, “Döngüsel kültür kavramını çok sevdim, araştıracağım. Kültürler birbirine bağlanıyor. Daha adil, sürdürülebilir, insanı ve gezegeni önemseyen, işbirliği ve dayanışmaya dayalı toplumları, ekonomileri kurmanın yerelden başlaması ve bu yerelden başlayan uygulamaların ağlarla birbirine bağlanması çok önemli” diye konuştu. Yerel yönetimle sosyal ve dayanışma ekonomisinin doğal işbirlikçi olduğunu belirten Köne, “Her ikisinin de amacı müşterek fayda yaratmak. Genele yayılacak fayda üretmek. Doğal işbirliği bu” ifadelerini kullandı.  

Erdoğan: “Refahı tabana yayabilen rolü olabileceğini düşünüyoruz”
Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nden Akın Erdoğan, “Emek, istihdam, ekoloji, yoksulluk, aslında kent ekonomisi gelişirken karşımıza çıkar. Kapitalist gelişmenin getirdiği sonuçlardan bir tanesi. Sosyal dayanışma ekonomisinin aktörleri; sosyal girişimler, dernekler, kooperatifler kapitalist girişime karşı direnç gösterebilen, yoksulluğu azaltabilen, refahı tabana yayabilen rolü olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Oturumda ayrıca rekabet temelli liberal ekonomilerin iklim, sosyal eşitsizlikler, işsizlik gibi konulara çözüm getiremediği ve sosyal ekonominin giderek önem kazandığı günümüz koşullarında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bölgesel ve sosyal eşitsizliklerin giderilmesine yönelik dayanışma politikaları konuşuldu. Ayrıca Akdeniz şehirleri ve bölgesel aktörler arasındaki işbirliğinin sosyal ekonominin geliştirilmesine yönelik ne gibi çıktıları olacağı tartışıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum