google92207d2cbecf4788.html

Ankara Otelcilik Okulu mezunları 52 yıl sonra Foça'da buluştu

ANKARA OTELCİLİK OKULU MEZUNLARI 52 YIL SONRA FOÇA'DA BULUŞTU...

Ankara Otelcilik Okulu mezunları 52 yıl sonra Foça'da buluştu
29 Kasım 2022 - 19:33
Türkiye’nin turizm ve otelcilik alanında ilk meslek lisesi olan Ankara Otelcilik Okulu’nun 1969-1970 öğrenim yılı mezunları 52 yıl sonra İzmir’in Foça İlçesi’nde buluştular. Aralarında birbirlerini mezuniyetten beri hiç görmeyenlerinde bulunduğu mezunlar okul günlerini yad ederken Foça’da sonbaharın keyfini de yaşadılar.

ALMANYA BULGARİSTAN VE TÜRKİYENİN ÇEŞİTLİ ŞEHİRLERİNDEN GELDİLER
1970 yılında Ankara Otelcilik Okulu’nu bitiren  42 mezundan 30’u Foça’da sınıf arkadaşları turizmci ve yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca’nın ev sahipliğinde Foça’da bir araya geldiler. Buluşmaya Türkiye’nin çeşitli kentlerinin yanısıra Almanya ve Bulgaristan gibi ülkelerden gelenler de vardı. Her biri turizm alanında yarım asırlık tecrübeye sahip turizmciler eşleriyle birlikte okul anılarının yanısıra yaşadıkları ülke ve şehirlerdeki hayat öykülerini de paylaştılar.  Hava ve deniz koşullarının uygun  olmaması nedeniyle tekne ile adalar ve siren kayalıklarına gidemeyen konuklar bu eksikliği Kozbeyli ve Yenifoça ziyaretleri ile giderdiler.  Sebahattin Karaca’nın rehberliğinde hem yerel tarihi öğeleri hem kültürel zenginlikleri yerinde incelediler. Kozbeyli’de meşhur Şakir’in Kahvesi’nde dibekte kahve dövdüler. Kendi dövdükleri tanelerden pişirilen kahve ile otantik Kozbeyli ortamında keyifli anlar yaşadılar. Önemli bir bölümü ahşaptan yapılan ve kendine has oyma öğelerle süslenen tarihi Kozbeyli Camii hakkında Cami İmamı Rıdvan Olgun’dan bilgi aldılar.  Kozbeylı’den sonra Yenifoça’ya giden grup bu kez tarihi çarşı ve taş evlerle sarmalanmış dar sokaklarla kuzey rüzgarlarının her zaman hissedildiği sahillerde gezinti yaptı. 52 yıllık buluşma tekrar dönülen Foça İlçe Merkezi’nde akşam yenilen sınıf yemeği ile taçlandırıldı.

FOÇANIN GÜZELLİĞİ BÜYÜLEDİ
Mezunlardan İsmail Tural uzun bir ayrılıktan sonra sınıf arkadaşlarıyla buluşmanın keyfini yaşadığını söyledi. İsmail Tural;”Ankara Otelcilik Okulu 1969-1970 dönemi mezunuyuz. Eski mezunlar olarak ilk defa beraberiz. Bunun heyecanı içindeyiz. Çok mutluyum. Bu güzel insanlarla beraber olmak için buradayız.  Çok çeşitli yerlerden geldik. Ben Almanya’da yaşıyorum. Emeklilikten sonra Didim’de de yaşamaya başladık. Şu anda Didim’den buraya geldik. Foçanın güzelliği bizi çok çok büyüledi. “ dedi.

Mezunlar buluşmasına Almanya’dan eşi Birgit ile birlikte gelen Adem Ak  40 yıllık evli olduklarını ve arkadaşlarıyla 52 yıl sonraki buluşmaya gelmekten çok mutlu oldıuklarını söyledi. Adem Ak; “Eski günlerimizi anmaya, hatırlamaya, o günleri tekrar yaşamaya buraya geldik. Mutluyuz. Çok çok mutluyuz. Eski günleri yad edip adeta tekrar yaşıyoruz. “dedi.
Buluşmayı organize edenlerden Foçalı turizmci Sebahattin Karaca sınıf arkadaşlarının her birinin Türk ve dünya turizmine yarım asrı aşkın bir süre hizmet etmiş çok değerli kişiler olduğuna dikkat çekti. Sebahattin Karaca; “1960’lı yıllarda Türkiye’de turizm başladığı zaman hızla yetişmiş elemanlara ihtiyaç vardı. Ankara’da bu amaçla açılmış olan Otelcilik Okulunun ilk mezunlarındanız. Yaklaşık 60 yıldır Türk Turizmine hizmet veriyoruz. 52 yıldır birbirini görmeyen arkadaşlar olarak bir araya geldik.  Foçanın kültürel ve tarihi değerlerini gezdiler gördüler.  Foçayı beğendiler. Foça’da kendilerini ağırlamaktan, onlara ev sahipliği yapmaktan gerçekten büyük onur duydum.  Can kardeşlerim Türk turizmine birer nefer olarak hizmet verdiler.  Türk turizmini bir yerden alıp bir yere götürdüler.  Onların hepsine teşekkür ediyorum” dedi.

Mezunlar iki günlük buluşmanın ardından kentlerine gitmek üzere Foça’dan her yıl yeniden buluşma dilekleriyle ayrıldılar.
Seyfi GÜL 

YORUMLAR

  • 0 Yorum