google92207d2cbecf4788.html

Yurt dışı hayali kuran gençlere çok önemli tavsiyeler

Türkiye, yurt dışına öğrenci gönderen ülkeler arasında 11’inci sırada yer alıyor...

Yurt dışı hayali kuran gençlere çok önemli tavsiyeler
25 Ekim 2019 - 00:11 - Güncelleme: 25 Ekim 2019 - 00:15

British Council’in yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de her 100 gençten 95’i lisans ve lisansüstü eğitimini yurt dışındaki üniversitelerde yapmak istiyor. Ancak yurt dışında eğitim ya da çalışma amaçlı yaşamanın zorlukları çoğu kez düşünülmüyor. Almanya’nın dünyaca ünlü makine devi Hauni’nin Türkiye Genel Müdürü Cem Osman Aygün, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) düzenlenen “Yurt dışında yaşamak ve çalışmak” başlıklı konferanslarda öğrencilerle buluştu. 

// YÜZLERCE ÖĞRENCİ KATILDI 
ADÜ Atatürk Kongre Merkezi ve Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleşen ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferanslarda konuşan Aygün, tamamı Alman şirketlerinde geçen 24 yıllık iş hayatındaki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. 
Yurt dışına gitme hayali kuran öğrencilerin mutlaka iyi derecede İngilizce bilmelerini, gitmeyi düşündükleri ülkenin ana diline de hâkim olmaları gerektiğini kaydeden Aygün, “Türkiye, Almanya, Amerika, İngiltere ya da Japonya... Hiçbir ülke size cenneti sunmuyor ve unutmayalım ki madalyonun her zaman iki yüzü var. Gitmeyi düşündüğünüz ülkelerde başarılı olabilmeniz, o ülkenin koşullarına değil, sizin hayatınızda neyi hedeflediğinize ve o hedeflerinize ulaşmak için nasıl bir strateji belirlediğinize bağlı.” dedi. 

// “TATİL BAŞKA, YAŞAMAK BAŞKA” 
Almanya’nın Bochum kentindeki Ruhr Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği eğitimi alan ve aynı üniversitede Yüksek Lisansını tamamlayan Cem Osman Aygün, 24 yılın sonunda 2013 yılında Türkiye’ye döndüğünü ve bugüne kadar hiç pişmanlık duymadığını vurguladı. 
Aygün, ADÜ öğrencilerine şu değerlendirmeyi yaptı: “On yıl öncesine kadar yurt dışında eğitim alıp, yaşamını orada sürdürmeyi hayal eden gençlerin sayısı, bugünle kıyaslanmayacak kadar azdı. Bugün ise iyi yetişmiş gençlerimizin arasında, yurt dışında eğitim ve yaşam hayali kuranların sayısı çok fazla. Ben, imkânı olan her gencin yurt dışındaki çalışma hayatını görmesini ve o ülkelerdeki iş yapış biçimlerinden yararlanmalarını çok ister ve tavsiye ederim. Ancak gençlerimiz, aileleri ile birlikte yurt dışına tatile gitmekle yurt dışında yaşamayı ve çalışmayı çoğu kez birbirine karıştırıyor. Yurt dışında eğitim ve çalışma hedefleri belirlenirken anne ve babalarımıza da çok önemli görevler düşüyor. İyi planlanmamış, doğru hedeflerle desteklenmemiş eğitim ve çalışma girişimleri çoğu kez hüsranla sonuçlanıyor. Ailelerinin büyük emeklerle elde ettikleri birikimleri heba olabiliyor. Maalesef böyle birçok örnek var.” 

Cem Osman Aygün’e konferansı için teşekkür eden Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Erdemir Gündoğmuş da, lisans ve yüksek lisans bölümlerinde yaklaşık 7 bin öğrenciye eğitim veren okulun pek çok sektörde başarı kazanmış mezunlar verdiğini hatırlattı. 

 “İŞ BAŞVURULARINI ELEDİKLERİMİZ ARASINDA TANINMIŞ ÜNİVERSİTELERİN MEZUNLARI DA VAR” 
Hauni Türkiye Genel Müdürü Cem Osman Aygün’e, Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerinden gelen soruların başında, “Kurumsal şirketlerin iş başvurularını değerlendirmede Anadolu’daki üniversitelerden mezun olan gençlere bakış açısının ne olduğu” sorusu yer aldı. İş başvurusu yapacak gençlerin, yayınlanan ilanlardaki vurgulara çok dikkat etmesi gerektiğini anlatan Aygün, CV hazırlarken önem verilmesi gereken noktalara dikkat çekti.

İş başvurularını değerlendirirken, adayın kendisine nasıl bir hedef belirlediğini ve bu hedefe yönelik hangi adımları attığını görmek istediklerini vurgulayan Aygün, şu önerilerde bulundu: 
“Hauni’nin değerlendirme kriterleri arasında kimin yeğeni ya da tanıdığı olduğunuzun hiçbir önemi olmaz. Bizim için ilk öncelik, mülakata çağırdığımız adayın şirketimize katacağı katma değer ve bunu hangi süratte yapabileceği öngörüsüdür. İlan içeriği çok dikkatli okumalısınız ve bu içeriğe nasıl katma değer sağlayabileceğinizi, kariyerinizden ve eğitiminizden örneklerle ifade etmelisiniz. Başvuru başına CV hazırlamaya harcayacağınız süre, size misliyle zamansal tasarruf olarak geri dönecektir. CV’niz hedefleriniz ve beklentilerinizi yansıtıyor olmalı. Bize ulaşan başvurularda Anadolu’daki üniversitelerimizden çok iyi örnekler gördüğümüz gibi teknik eğitimde en köklü üniversitelerimizden mezun olup kötü başvuru örnekleri gönderen gençlerimizi de görüyoruz. Başvurularını elediğimiz adaylar arasında bu kapsamda örnekler mevcut. O nedenle iş arayan gençlerimizin, CV’lerinde iş ilanının içeriği ile uyumlu olarak kendilerini çok iyi anlatmaları, değerlendirme aşamasında birkaç adım öne çıkmalarına yardımcı oluyor.” 


YORUMLAR

  • 0 Yorum