google92207d2cbecf4788.html

Yaz güneşi düşmanınız olmasın!

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Uzman Dr. İhsaniye Dönmez Çelik ‘yaz döneminde görülen deri hastalıkları’ ile ilgili bilgi verdi.

Yaz güneşi düşmanınız olmasın!
26 Temmuz 2023 - 23:25

YAZ DÖNEMİNDE GÖRÜLEN DERİ HASTALIKLARI: DERİMİZ BİZİM GİYSİMİZ, PEKİ YAZ DÖENMİNDE DERİMİZİ NASIL KORURUZ?

Derimiz bizim giysimiz ve tüm bedenimizi koruyan bir kalkan görevi görüyor; ancak yaz mevsiminde etkisi artan güneş ışınları ve sıcaklıkla birlikte, bazı deri hastalıklarında artış görülebiliyor. Bizler ne kadar kendimizi bu ışınlardan çeşitli yöntemlerle korumaya çalışsak da bu yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda güneş ışınları ve artan sıcaklar bazı deri hastalıklarına yol açabiliyor.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Uzman Dr. İhsaniye Dönmez Çelik ‘yaz döneminde görülen deri hastalıkları’ ile ilgili bilgi verdi.

Yaz döneminde görülebilen deri hastalıklarından korunmak veya etkilerini azaltmak için dikkat edebileceğimiz bazı noktalar mevcut. İşte yaz mevsiminde sıkça görülen hastalıklar ve bunlardan nasıl korunabileceğimiz ile ilgili ipuçları: 
 

YAZIN DERİNİZİ BU HASTALIKLARDAN KORUYUN!

1. GÜNEŞ YANIKLARI 
Direkt olarak güneş ışığına bağlı oluşan yanıklar veya güneşin toksik etkisiyle ilgili reaksiyonlardır. Bunları önlemek adına özellikle giysilerimizin güneşten koruyucu özellikte olmasına dikkat etmeliyiz ve açıkta kalan bölgelerimize güneş koruyucu krem ve losyonlar kullanmalıyız. Bununla birlikte son zamanlarda özel olarak üretilmiş güneş koruyucu gıda takviyeleri de bu konuda hem içsel olarak güneşten korunmamıza destek olmaktadır, hem de uzun vadede deri kanserine yakalanma potansiyelimizi azaltmaktadır.

2. ALLERJİLER 
Allerjiler yine güneşe bağlı olabileceği gibi, bazı haşerelerin ısırıklarına bağlı da görülebilir. Güneşe bağlı allerjileri azaltmada, güneşin altında belli saatlerde bulunmak ve özellikle güneş koruyucu giysi ve kremler kullanmak önemlidir. Isırıklara karşı ise vücudumuza lavanta yağı içeren özel spreyler sürmek, haşerelerin derimizden uzaklaşmasına yardımcı olur.

3. ENFEKSİYONLAR 
Özelikle mantar enfeksiyonları, hem çevresel ısı artışına bağlı oluşan terleme, hem de sürtünme bölgelerindeki travmaya bağlı olarak görülebilir. Diğer yandan bazı kişilerde boyun, sırt ve gövde bölgelerinde üzeri kahverengimsi hafif kepeklenme gösteren lezyonlar şeklinde kendini belli eder. Bazı kişilerde de koltuk altları veya kasıklarda kırmızı kahverengi kaşıntılı lezyonlar şeklinde görülebilir. Bunun dışında havuza girilmesi sonucunda oluşan bazı siğiller, ayak parmak araları ve tırnaklarda mantar enfeksiyonları şeklinde de kendini belli edebilir.

4. KURULUK
Hava şartlarına bağlı olarak, başta güneşin ve terlemenin etkisiyle ya da uzun süreli havuz suyuna ve tuzlu deniz suyuna maruziyetle, vücutta yoğun kuruluk ve bunun sebep olduğu kaşıntılar görülebilir.

5. İSİLİK
Ter bezlerinin yoğun çalışmasına bağlı olarak aşırı terleme bölgelerinde kaşıntılı, yer yer kızarık iğne batması tarzı belirtilerle seyreden isilik tarzı görüntülere de rastlarız. Yoğun terlemeye bağlı yüz bölgesinde burun kenarları, alın ve göz çevresinde yine 2-3 mm çaplı saydam deri kabarcıkları şeklinde de kendini gösterebilir.

6. LEKELER 
Güneş ışığına bağlı lekelenmeler özellikle yüz, dekolte, omuzlar ve el sırtlarında kahverengi lezyonlar şeklinde görülmektedir.

7. ERKEN YAŞLANMA 
Güneş ışınlarının etkisi ve derinin fazla kurumasına bağlı olarak erken cilt yaşlanması başlayabilir. Ek olarak, yaz döneminde dikkat etmezsek cildimizde ince kırışıklıklar ve bunun gibi yaşlanma belirtileri daha erken şekilde görülebilir.

8. CİLT KANSERİ 
İyi bir şekilde güneşten korunmadığımızda cilt kanseri ya da kansere öncülük eden aktinik keretoz tarzı lezyonlar da sıklıkla görülebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum