google92207d2cbecf4788.html

Ünlü Kalp Sağlığı Uzmanları Kalp Cerrahisinde İleri Teknolojileri Paylaştı

Memorial Sağlık Grubu tarafından 2’ncisi düzenlenen “Cardiac Memorial 23” toplantısı deneyimli kalp cerrahlarını tekrar bir araya getirdi.

Ünlü Kalp Sağlığı Uzmanları Kalp Cerrahisinde İleri Teknolojileri Paylaştı
20 Eylül 2023 - 00:52
Kalp hastalıkları dünyada ve ülkemizde en yaygın sağlık sorunlarının başında geliyor. Gelişen teknoloji ile birlikte kalp sağlığı konusunda önemli adımlar atılıyor ve tedavide devrim niteliğindeki yenilikler hastaların konforunu artırıyor. Ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen bilimsel toplantılar, araştırmacıların en son bulgularını paylaşmalarına ve yeni tedavi yöntemlerini tartışmalarına olanak tanıyor.
 
Memorial Sağlık Grubu tarafından 2’ncisi düzenlenen “Cardiac Memorial 23” toplantısı deneyimli kalp cerrahlarını tekrar bir araya getirdi. Toplantıda “Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Cerrahisi’nde İleri Teknikler” başlığı altında canlı cerrahiler gerçekleştirildi ve toplumda görülme sıklığı giderek artan kalp-damar hastalıklarının minimal invaziv ve robotik cerrahi gibi kapalı yöntemlerle tedavisi, bilim insanları tarafından ele alındı. 
 
Memorial Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Serkan Durdu ve Prof. Dr. Mehmet Çakıcı’nın destekleri ile düzenlenen “Cardiac Memorial 23” sempozyumu 16 Eylül 2023 tarihinde The Ankara Hotel Konferans Salonu’nda yapıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını ise dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez yaptı. Bu yılki toplantıda 3 canlı ameliyat gerçekleştirildi. Bu kapsamda 2 hastaya total endoskopik koroner bypass ve 1 hastaya total endoskopik aort kapak değişimi yapıldı.
 
Kalp cerrahisinde minimal invaziv yöntemler ile ilgili modern uygulamalar ve yenilikler konuşulup, bilgi alışverişinin yapıldığı organizasyon “Minimal İnvaziv Koroner Bypass Cerrahisinde Gelişmeler ve Yenilikler” ve  “Minimal İnvaziv Aort Cerrahisi” olmak üzere iki oturum şeklinde gerçekleştirildi. Kalp cerrahisi ile ilgili değerli bilgilerin paylaşıldığı programda vaka sunumları da yapıldı. 
 
“Kalpte küçük kesi yöntemi ve robotik cerrahi hastaların tedavi konforunu artırıyor” 
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler ile birlikte kalp ve damar ameliyatlarının göğüs kafesi tamamen açılmadan minimal invaziv yöntemlerle gerçekleştirilebildiğini belirten Prof. Dr. Serkan Durdu, katılımın yoğun olduğu “Cardiac Memorial 23” toplantısı ile ilgili şu bilgileri verdi:  “Dünyanın pek çok ülkesinden ve yurt içinden gelen kalp cerrahlarına minimal invaziv (küçük kesi) ve robotik kalp cerrahisini canlı ameliyatlarla uygulamalı olarak gösterdik, toplam 200 cerrahın katıldığı organizasyon için Almanya, İngiltere, Irak, İran, Belçika ve Türki Cumhuriyetlerden de yaklaşık 25 yabancı cerrah ülkemize geldi. İkisi koroner bypass ameliyatı, biri de kapak operasyonu olmak üzere minimal invaziv cerrahiyle üç canlı cerrahi gerçekleştirdik. Ameliyat esnasında göğüs kafesi açılmadığı için kemik problemleri, yara yeri enfeksiyonları, akciğer sorunları ve kanama riski olmuyor, böylece hastalarımız kısa sürede sağlıklarına kavuşuyor. Körfez ülkeleri başta olmak üzere Avrupa’dan  Almanya, İsveç, Norveç, Ukrayna ve hatta Rusya’dan da hastalar küçük kesi ve robotik kalp cerrahi operasyonu için ülkemizi tercih ediyor.”   
 
“Genç kalp cerrahları, robotik ve minimal invaziv kalp cerrahisinin dünyaca ünlü mentorları ile bir araya geldi”
Toplantıda cerrahinin ulaştığı en ileri seviye olarak nitelenen robotik kalp cerrahisindeki önemli gelişmelerin aktarıldığını ve yeniliklerin paylaşıldığını belirten Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, ‘’Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Cardiac Memorial 23 toplantısında, robotik ve minimal invaziv kalp cerrahisinin dünyaca ünlü mentorların da katılımı ile bu programı gerçekleştirdik. Robotik ve minimal invaziv kalp cerrahisindeki temel sorunlar, yaklaşım farklılıkları ve gelecek inovasyonların tartışıldığı  toplantımızın, ülkemizde bu konuda emek veren tüm meslektaşlarımız için yol gösterici ve aydınlatıcı olacağından eminiz” diye konuştu. 

‘’Küçük kesi ile kalp cerrahisini dünya standartlarında ülkemizde uygulayıp, sunmanın ve genç kalp damar cerrahlarının eğitimine ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz’’ diyen Op. Dr. Fatih Gümüş ise uzun ve zorlu eğitim sürecini ileri eğitim programlarıyla daha kısa sürelere indirmenin mümkün olduğunu ve yakın zamanda resmi olarak paylaşacakları bu eğitim programlarının uluslararası arenada ses getirerek,  dünya kalp cerrahları için de heyecan ve heves uyandıracağını söyledi.
 
Bu yöntemler kozmetik kaygıları da sona erdiriyor
Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Cengiz Bolca da minimal invaziv cerrahi ve robotik kalp cerrahisinin kadınlar tarafından da sıkça tercih edildiğini belirterek şunları kaydetti: “Normalde kalp ameliyatı sonrası hastada 15-20 cm’lik bir kesi izi kalıyor ve bu durum hastalar için rahatsız edici olabiliyor. Özellikle kadın hastalarda kalıcı psikolojik travmalar görülebiliyor. Ancak bu yeni nesil yöntemler sayesinde kozmetik kaygılar da son buluyor. Ameliyat sağ meme altından yapılan küçük kesiyle gerçekleştirildiği için küçük boyuttaki iz de çok rahatlıkla kamufle edilebiliyor ve bu da kadın hastaların daha rahat ve konforlu hissetmelerini sağlıyor. Ayrıca iş hayatına dönüş süreleri kısalıyor, çocuklarına bakım vermeleri de daha kolay hale geliyor.”  

YORUMLAR

  • 0 Yorum