google92207d2cbecf4788.html

Ormanlarımızı koruyan yeni teknolojiler

150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, Orman Haftası’nda ormanlarımızı koruyan yeni teknolojilere dair bilgileri paylaştı.

Ormanlarımızı koruyan yeni teknolojiler
25 Mart 2023 - 19:03

Ormanlarımız ve ağaçlarımız, bize ihtiyaç duyduğumuz oksijeni sağlayan ve bizim akciğerlerimiz sayılabilecek en değerli varlıklarımızdan biri.

Dünyanın yaşanabilir atmosferini oluşturan oksijen dengesinin sağlanmasında aktif olarak görev alan ve kirlenen havayı temizleyerek tüm canlılar için yaşanabilir bir alan oluşturan ormanlarımız, yangınlar, farklı kullanım amaçları ile yapılan kesimler ve tarım alanları açılması gibi etkilerle her gecen gün azalıyor, yok oluyor ya da tahrip ediliyor. Bunun önüne geçmek, ormanları korumak ve yaşam alanlarını daha temiz tutmak içinse son yıllarda giderek artan oranda yeni teknolojilerin gücünden faydalanılıyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, Orman Haftası’nda ormanlarımızı koruyan yeni teknolojilere dair bilgileri paylaştı. 

Termal ısı sensörleri
Ormanların korunmasında etkili ve sıkça kullanılan teknolojilerin başında termal görev üstlenen ve bulundukları bölgenin sıcaklığını sürekli olarak kontrol eden ısı sensörleri geliyor. Ormanların farklı bölgelerine yerleştirilen ve uzaktan sürekli olarak kontrol edilen bu sensörler, normalin dışındaki ısı artışlarını anında bildirerek yangınların yayılmasının önüne geçebiliyor. Yetkili kurumlara raporlama yapılarak yangınlara hızla müdahale edilmesini ve yangın ekiplerinin bölgeye erkenden ulaşmasını sağlıyorlar. Ek olarak bulundukları bölgedeki ısı değişimlerini kaydederek ormanlar hakkında da genel veri sağlayabiliyorlar.

Küresel uydu teknolojileri
Ormanları ve ağaçları koruyan en önemli teknolojiler arasında, birçok farklı alanda da kullanılan ve geniş bir gözlem alanı sunmasıyla büyük avantajlar sağlayan uydular yer alıyor. Orman yangınları ile mücadele konusunda büyük faydalar sağlayan görüntüleme, önceden haber verme ve uyarı-ikaz sistemleri ile tercih edilen uydu teknolojileri, termal kameralar ile dünyanın hemen her coğrafyasını kontrol altında tutabiliyor. Özellikle son yıllarda geliştirilen nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zeka uygulamaları ile etkileri artırılan uydular, ormanların korunmasında da aktif rol alıyorlar.

Drone teknolojileri
Orman yangınlarına karşı önlen alınmasında ve bu olası ateşlerin önüne geçilmesinde kullanılan diğer yeni teknolojilerden biri de dronelar. Yine uydu destekli olarak çalışan ve özellikle burada gelen bilgilerin teyit edilmesi, yangının nerede başladığı, nasıl ilerlediği ve hızı gibi bilgilerin anlaşılması ve buna uygun hareket edilmesini sağlıyorlar. Dronelar ayrıca girilmesi güç olan, engebeli ve zor arazilerden de bilgi alınmasına yardımcı oluyorlar. Ayrıca yine helikopter, uçak gibi büyük hava araçlarının girmekte güçlük çektiği alanlarda da söndürme çalışmalarına yardımcı olabiliyorlar.

Yangın söndürme robotları
Teknolojinin birçok alanda sağladığı faydalardan itfaiye ekipleri de yararlanmaya devam ediyor. Bu amaçla geliştirilen yangın söndürme robotları, gelişen teknolojinin sunduğu diğer faydalardan biri olarak öne çıkıyor. Yangın söndürme ekiplerinin yüksek ısı ya da arazi şartları nedeniyle giremediği yerlere müdahale edebilen bu robotlar, yangınlara hızlı ve etkili şekilde yardımcı olabiliyor. Özellikle kara müdahalesinin önemli olduğu noktalarda aktif görevler alabiliyorlar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum