google92207d2cbecf4788.html

Mizahi bir Türk Kahramanını anlatan kitap: "Türk Yurtlarında Aldar Köse"

Ege Üniversitesi, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE) öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zeki Kaymaz ve Doç. Dr. İbrahim Şahin’in hazırladığı “Türk Yurtlarında (Aldar) Köse” adlı kitap, raflardaki yerini aldı.

Mizahi bir Türk Kahramanını anlatan kitap: "Türk Yurtlarında Aldar Köse"
25 Ocak 2023 - 15:55

EÜ TDAE akademisyenleri Türk kültürünün derinlerindeki hazineleri ortaya çıkarıyor

Ege Üniversitesi, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE) öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zeki Kaymaz ve Doç. Dr. İbrahim Şahin’in hazırladığı “Türk Yurtlarında (Aldar) Köse” adlı kitap, raflardaki yerini aldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret eden Prof. Dr. Kaymaz ve Doç. Dr. Şahin, kitabı Rektör Budak’a takdim ettiler.
         Yazarlarından kitap ile ilgili bilgi alan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Yaptıkları bilimsel çalışmaların çıktısı olan ‘Türk Yurtlarında (Aldar) Köse’ kitaplarını taktim eden Prof. Dr. Zeki Kaymaz ve Doç. Dr.  İbrahim Şahin'i tebrik ediyorum. Eserin; böylesine birleştirici ve kucaklayıcı bir halk bilgeliği hazinesini gündeme getirerek, Türk halklarının ortak kimlik inşasına önemli bir katkı yapacağı düşünüyorum” diye konuştu.

 “Aldar Köse, mizahi bir halk kahramanıdır”
Kitabın içeriğini anlatan Prof. Dr. Zeki Kaymaz, “Aldar Köse, Türk halkları arasında mizahi bir halk kahramanıdır. Günümüzde yaygın olarak Kırgızistan ve Kazakistan coğrafyasına ait olarak bilinir. Ancak, Türkiye’de anlatılan hikâyelerde geçen Köse tipinin Orta Asya Türk halkları arasında anlatılan hikâyelerde geçen Aldar Köse kahramanıyla ortak olduğu fark edilmiş ve söz konusu ortaklığın vurgulanması amacıyla bu kitap hazırlanmıştır.  Kitabın hazırlanması sürecinde, Aldar Köse adlı mizah kahramanının esasen tıpkı Nasreddin Hoca, Keloğlan, Köroğlu, Dede Korkut gibi Türk halklarının tamamının ortak bir değeri olduğuna vurgu yapılmıştır.  Türk Dünyası coğrafyası dikkate alınarak en batıdan Türkiye, en kuzeyden Kazakistan, en doğudan Moğolistan ve Doğu Türkistan, en güneyden de tarihi Özbekçedeki Aldar Köse hikâyeleri derlenerek özgün şekilleri ve Türkiye Türkçesine aktarmalarıyla Türk kültürü araştırmacılarının hizmetine sunulmuştur. Eserimiz, Türk Devletler Teşkilatı’nın bir alt kuruluşu olan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) yayınları bünyesinde okuyucularına ulaşıyor” dedi.

“Milletler, ortak değerleriyle var olurlar”
Aldar Köse’nin kimliğinden bahseden Doç. Dr. İbrahim Şahin ise; “Milletler, ortak değerleriyle var olurlar ve gelecekleri de bu ortak değerlere yaslanır. Bütün Türk halklarının ortak değeri olan Aldar Köse de çok eski zamanlardan beri nesilden nesile, dilden dile aktarıla aktarıla gelmiş ortak bir kahraman kimliğini temsil etmektedir. Aldar Köse, her ne kadar önüne geleni aldatan bir kişilikmiş gibi görünse de o, aslında halka zulmeden yöneticilerin, açgözlü tüccarların, halkın kanını emen ağaların, insanların dini duygularını sömürenlerin düşmanı olup halk adına onlardan intikam alan adeta kılıçsız bir Köroğlu’dur” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum