google92207d2cbecf4788.html

İl olma beklentisi en yüksek ilçeler: Alanya ve Bandırma

Emlakjet Ekim ayı gayrimenkul verilerini açıkladı: Emlakjet kullanıcılarına göre “il olma beklentisi en yüksek ilçeler”: Alanya ve Bandırma

İl olma beklentisi en yüksek ilçeler: Alanya ve Bandırma
20 Kasım 2023 - 23:43
Emlakjet Ekim ayı gayrimenkul verilerini açıkladı: Emlakjet kullanıcılarına göre “il olma beklentisi en yüksek ilçeler”: Alanya ve Bandırma

Çevrim içi gayrimenkul platformu Emlakjet, Türkiye çapında ekim ayı verilerini yayınladı. Buna göre ekim ayında Türkiye genelinde önceki aya göre satılık fiyatları değişmezken, kiralık fiyatları ise yüzde 4’lük düşüş gösterdi. Kiralık fiyatları Eylül ayı verilerinde de yüzde 4’lük bir düşüş göstermişti. Emlakjet verilerine göre Ekim ayında İstanbul’da ilk kez hem satılık hem de kiralık aylık fiyat değişiminde düşüş gerçekleşti. Tekirdağ ise satılıkta yüzde 4 ve kiralık aylık fiyat değişiminde yüzde 10 artışla ekim ayının lideri oldu. Öte yandan en çok konut aranan on şehirden altısında kiralık ve dördünde satılık aylık fiyat değişimi eksi yönde oldu. Aylık en çok kiralık fiyat düşüşü yaşayan şehir ise yüzde 6’lık düşüşle Antalya oldu. 
Emlakjet kullanıcılarına il olması beklenen ilçeleri de sordu. Emlakjet kullanıcılarına göre il olma beklentisi en yüksek ilçeler Alanya ve Bandırma oldu. Ankete katılanların yüzde 53’ü söz konusu ilçelerin il olması durumunda burada bulanan gayrimenkullerin değerinin artacağı yönünde görüş belirtti.
 
Ayda 80 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 20 milyon ziyaretçisi ile emlak seri ilan sektörünün öncü platformu Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı 2023 yılı ekim ayı emlak verilerini yayınladı. 
 
TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları ekim ayında bir önceki yılın Ekim ayına göre yüzde 8,7 azalarak 93 bin 761 olurken, Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 14,3 azalışla 993 bin 835 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58 azalış göstererek 5 bin 577 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 5,9 olarak gerçekleşti.
Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 azalarak 29 bin 230 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 31,2 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 azalışla 297 bin 827 olarak gerçekleşti.
 
İlk 10 ilde kiralık fiyatlarında eylülde dikkat çeken düşüş
Emlakjet verilerine göre ekim ayında Türkiye genelinde eylül ayına göre satılık fiyatlarında artış görülmezken, kiralık fiyatlarında ise yüzde 4’lük düşüş gerçekleşti. Kiralık fiyatlarında geçtiğimiz ay da yüzde 4’lük düşüş yaşanmıştı. Emlakjet verilerine göre ayrıca kiralık-satılık konut arama trendi ekim ayında satılık konut lehine yükselişe geçti ve aramaların yüzde 56’sı satılık, yüzde 44’u ise kiralık konut için yapıldı. 
 
En çok konut aranan iller arasında İstanbul ilk sırada yer alırken, ilk kez hem satılık hem de aylık fiyat değişiminde görülen düşüş ile dikkat çekti. Ekim ayında İstanbul’da satılık aylık fiyat değişiminde bir önceki aya göre yüzde 1, kiralık aylık fiyat değişiminde ise yüzde 3 düşüş görüldü. En çok konut aranan iller içerisinde Tekirdağ hem satılık hem de kiralık aylık fiyat değişimde görülen artış ile lider oldu. Tekirdağ ilinde satılık aylık fiyat değişiminde yüzde 4, kiralık aylık fiyat değişiminde ise yüzde 10’luk artış gerçekleşirken, ikinci sırada ise satılıkta yüzde 3, kiralık fiyat değişiminde ise yüzde 9 artış ile Şanlıurfa ili yer aldı. 
 
En çok arama yapılan ilk 10 il içerisinde satılık aylık fiyat değişimi 4 ilde (-1%), kiralık aylık fiyat değişimi ise 6 ilde aşağı yönlü oldu. Kiralık aylık fiyat değişiminde en çok düşüş görülen il ise yüzde 6 düşüşle Antalya oldu. 
 
İlçelerde de kiralık aylık fiyat değişimi yok
İstanbul’un Beylikdüzü ilçesi, ilçeler arasında konut arama sıralamasında lider olurken, Beylikdüzü’nü Ankara’nın Çankaya ve Bursa’nın Osmangazi ilçesi takip etti. İlçeler arasında aylık satılık fiyat değişiminde ise Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesi eylül ayında yaşanan yüzde 8’lik artışın üzerine ekim ayında da yüzde 5’lik artışla ilk sıraya yerleşirken, Beylikdüzü ilçesi yüzde 4’lık artışla takip etti. Aylık kiralık fiyat artışında ise Balıkesir’in Edremit ilçesi yüzde 10’luk artışla açık ara lider olurken, 6 ilçede kiralık fiyatları eylül ayı ile aynı kaldı. İlk on ilçe içerisinde kiralık aylık fiyat değişiminde Bursa’nın Osmangazi ilçesinde ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 7’lik düşüş görülürken, Ankara’nın Keçiören ilçesi de yüzde 2’lik düşüş ile dikkat çekti. 
Alanya ve Bandırma il olma beklentisi en yüksek olan ilçeler
Emlakjet’in ekim ayına yönelik olarak gerçekleştirdiği özel araştırmada ise il olması beklenen ilçeler ve bu ilçelerde gayrimenkul değerlerinin ne yöne gideceği gözlemlendi. İl olması beklenen ilçeler arasında en yüksek oranı Antalya’nın Alanya ilçesi yüzde 31 ile alırken, Balıkesir’in Bandırma ilçesi ise yüzde 30’luk oran ile ikinci sırada yer aldı. Söz konusu iki ilçenin ardından il olması beklenen ilçeler ise sırasıyla Tekirdağ-Çorlu (17%), Bursa-İnegöl (15%) ve Kırklareli-Lüleburgaz (7%) oldu. 
 
Ankete katılanların yüzde 31’i il olacağı düşünülen ilçelere gayrimenkul yatırımı yapmayı düşündüğünü belirtirken, yüzde 22 ise henüz karar vermediğini belirtti. Ancak katılımcıların yüzde 53’ü bu ilçelerin il olması durumunda bu ilçelerdeki gayrimenkulün değerinin artacağı yönünde görüş belirtti. 
 
Bu veriler ışığında, söz konusu beş ilçede tespit edilen satılık ve kiralık aylık fiyat değişiminde ise Balıkesir’in Bandırma ilçesi ön plana çıktı. Bandırma’da satılık aylık fiyat değişimi ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 4 olurken, kiralık aylık fiyat değişimi ise yüzde 8 oldu. Bununla birlikte mevsimsel gelişmelerin de etkisiyle Alanya ilçesinde hem satılık hem de kiralık aylık fiyat değişiminde yaşanan düşüş dikkat çekti. Alanya’da ekim ayında satılık fiyat değişimi bir önceki aya göre yüzde 3 düşüş gösterirken, kiralık fiyat değişimi ise eksi yüzde 6 oldu. Satılık aylık fiyat değişiminde ise en yüksek oran yüzde 8 artışla Lüleburgaz’da gerçekleşti. Bu ilçede kiralık aylık fiyat değişimi ise eksi yüzde 4 oldu.
 
Tolga İdikat: “İl olma potansiyeli taşıyan ilçelere rağbet artıyor” 
Emlakjet olarak bir süredir kamuoyunun gündeminde yer alan il olma beklentisi olan ilçelere yönelik bir araştırma yaptıklarını belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Emlakjet katılımcılarından aldığımız cevaplara göre en çok Alanya ve Bandırma ilçelerine yönelik bir il olma beklentisi var. Ayrıca söz konusu ilçelerin il olması halinde gayrimenkullerin de değerinin artacağı yönünde bir görüş mevcut. Kendi verilerimizden yaptığımız derlemeye göre Alanya hariç, bu beklenti ile hareket ederek söz konusu ilçelerde satılık ve kiralık fiyat artışlarının yukarı yönlü olduğunu görüyoruz. Ayrıca yaptığımız ankette katılımcıların bu ilçelere yönelik bir yatırım hevesi de mevcut. Alanya ise her yıl mevsimsel fiyat dalgalanmalarının yaşandığı bir ilçe. Dolayısıyla il olma potansiyeli en yüksek görülen ilçe olmasına rağmen, satılık ve kiralık fiyat değişimi negatif yönlü. Bunun da en önemli sebebi kış aylarına giriyor olmamız.” dedi. 
 
TÜİK verilerine göre konut satışlarında yaşanan düşüşün devam ettiğini gözlemlediklerini belirten İdikat “Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz ankette konut satın almak isteyenlerin düşük faizli kredi kampanyası beklentisi devam ediyor. Dolayısıyla bu beklenti konut piyasasında bir düşüşe neden oluyor. Konut kredilerinde hayata geçirilecek bir kampanya ile trendin yeniden yukarı yönlü olacağını söylemek mümkün.” şeklinde konuştu.
 
Emlakjet Prestige Plus üyesi Şengül Güler: “Bandırma’da arsa ve tarlaya olan talep artıyor”
Bandırma özelinde kiralık konut portföyünün durma noktasına geldiğini ve satılık konutta da bir yavaşlamanın olduğunu belirten Emlakjet Prestige Plus üyesi Maya Gayrimenkul Yatırım’ın kurucusu Şengül Güler ise “Bandırma’da arsa ve tarlaya olan talep gün geçtikçe daha da artıyor. Gayrimenkul alıcıları daha hızlı satabilecekleri yatırıma dönüşebilecek portföylerin arayışında. Bandırma bölgesine İstanbullu yatırımcıların ilgisi çoğalmaya başladı, daha çok deniz manzaralı arsalar, müstakil evler üzerine talepleri var. Bu tarz dışarıdan gelen taleplerin haricinde Bandırma’nın iç piyasası da oldukça hareketli. İl olabilecek ilçeler arasında yer alması piyasayı daha da hızlandıracaktır. Ancak şu anda da en az çevre iller kadar hareketli bir piyasaya sahip.” dedi.
Emlakjet Premium üyesi Pier Alanya ofisinden Meryem Güngör ise “Genelde elimizde satılık portföyler bulunuyor. Ancak şu anda Alanya piyasasında bir durgunluk söz konusu. Konut kredi faizlerinin yüksekliği talebi durma noktasına getirdi. Kimi bölgelerin yabancı satışına kapatılmasını da buna sebep olarak gösterebiliriz. Alanya’nın il olması durumunda biraz daha hareketlenme olacağını öngörmekteyiz.” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum