google92207d2cbecf4788.html

Hemşirelik Fakültesinin bir projesine daha TÜBİTAK'tan destek

Bu proje ile hemşirelik öğrencilerinin afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek...

Hemşirelik Fakültesinin bir projesine daha TÜBİTAK'tan destek
15 Nisan 2024 - 22:22
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeyda Dülgerler’in yürütücüsü olduğu; Prof. Dr. Serap Özer, Arş. Gör. Erkan Ünsal ve Uzman Hemşire Simge Nazan Eker Alyanak’ın araştırmacı ekibinde yer aldığı  "Depremden Etkilenen Hemşirelik Öğrencilerinde Roy Adaptasyon Modeli Temelli Psikososyal Uyum Girişiminin Etkinliğinin Değerlendirilmesi"  başlıklı özgün araştırma projesi TÜBİTAK tarafından "1002-B Acil Destek Modülü" kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Şeyda Dülgerler’i ve proje ekibini makamında ağırlayarak başarılar diledi.
Projenin detayları ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Şeyda Dülgerler, “İnsanlığın varoluşundan bu yana deprem gibi doğal afetler, bireylerin süregiden yaşamını ciddi bir biçimde kesintiye uğratan, yaşam dengelerinin bozulduğu krizleri barındıran, kritik dönemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemiz bugüne kadar jeopolitik, jeolojik faktörler, yüzey şekli ve iklim etkileri gibi nedenlerle, öncelikle depremler olmak üzere birçok afet türüne maruz kalmıştır. Bir deprem ülkesi olarak, ne yazık ki 2023 yılının Şubat ayında ülkemizde büyük bir felaket yaşanmış, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde son verilere göre 17 il afet bölgesi ilan edilmiş, 50 binin üzerinde can kaybı yaşanmış ve 100 binin üzerinde vatandaşımız yaralanmıştır. Bu veriler bize afetlerin çevresel, ekonomik, sosyal ve psikolojik boyutlarda gerçekleştiğini göstermektedir” diye konuştu.

Hemşirelik öğrencilerinin afet sırasında hem kendilerine hem de çevrelerine doğru girişimleri uygulayabilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şeyda Dülgerler, “Afetlerde bireylerin ve toplumun yaşadıkları sorunlara uyum yapma ve bunların çözümünde kullandıkları baş etme mekanizmaları yetersiz kalmakta dolayısıyla anksiyete ve çaresizlik gibi zorlayıcı duygular yaşanmaktadır. Ülkemizde meydana gelen son depremde hemşirelik öğrencilerinin gerek deprem gerekse rutin eğitimlerinin aksamasına bağlı olarak depremin kötü sonuçlarına uyum yapmada zorlandıkları ve ruhsal açıdan etkilendikleri görülmektedir. Oysaki hemşirelik öğrencilerinin afetler sırasında hem kendilerine hem de çevrelerine doğru girişimleri uygulayabilmesi oldukça önemlidir. Çünkü bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan şey bireylerin yaşadıkları duruma uyum yapabilme becerisini kazanmış olmalarıdır. Ayrıca yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile görüldüğü üzere depremden etkilenen hemşirelik öğrencileri uyum problemleri yaşamaktadır. Bu nedenle hemşirelik öğrencilerinin depreme bağlı travma sonrası ortaya çıkan gereksinimlerinin belirlenmesi, psikososyal destek temelli müdahalelerin yapılması çok önemlidir. Bu durum öğrencilerin deprem sonrası ortaya çıkan kötü sonuçlara uyum yapmasını kolaylaştırarak çevrelerine de etkili yardımlar yapmalarını sağlayacaktır. O nedenle hemşirelik öğrencilerine yaşanan kötü durumlara uyum yapma becerisini kazandıracak girişimlerde bulunmak büyük önem arz etmektedir. Bu girişimler öğrencilerin kurban rolünden çıkarak etkili yardımlar yapabilen sağlık profesyoneli adayları olmalarını sağlayacaktır” dedi.   

Doç. Dr. Şeyda Dülgerler, “Sonuç olarak araştırmamızda uygulayacağımız Roy Adaptasyon Modeli Temelli Psikososyal Uyum Girişiminin depremden etkilenen hemşirelik öğrencilerinin psikososyal uyumunu artırmada etkili olacağını öngörmekteyiz. Öğrencilerin bu girişim sayesinde daha başarılı olacakları ve bu öncü çalışmanın farklı gruplarda yapılacak başka çalışmalara da yol göstereceğine inanmaktayız. Bu nedenle depremden etkilenen hemşirelik öğrencilerine ilgili girişimin uygulanması aciliyet arz etmektedir” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum