google92207d2cbecf4788.html

Erdem Mert'ten iddialı açıklama: "İzmir'de kayıtlı servis aracı kadar korsan servis var"

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert, Radyo Trafik İzmir’e konuştu, çarpıcı açıklamalar yaptı.

Erdem Mert'ten iddialı açıklama: "İzmir'de kayıtlı servis aracı kadar korsan servis var"
06 Ekim 2022 - 21:28
İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert, Radyo Trafik İzmir’e konuştu, çarpıcı açıklamalar yaptı.

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert, Radyo Trafik İzmir’de “Ulaşıma Dair” programına konuk oldu. Radyo Trafik İzmir Yayın Sorumlusu Esra Balkanlı’nın sorularını yanıtlayan Mert, servisçilerin yaşadığı sorunlar hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdem Mert, İzmir’de kayıtlı servis aracı kadar korsan servis aracı olduğuna vurgu yaparak, hafiye gibi çalışarak denetimlere katkı verdiklerini söyledi. Bu sorunun ortadan kalkması için çalıştıklarını anlatan Mert, S plakalı olmayan okul ve fabrika servislerinin de bir çatı altında toplanması gerektiğini söyledi, “Eğitimcilerin servis üzerinden para kazanması yanlış” dedi.

“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ KORSAN SERVİSLER, İKİZ PLAKALAR”

“Servisçilerin en büyük sıkıntısı korsan servisler” diyen Erdem Mert, Ocak ayında göreve geldiklerinden beri, bu konunun üzerine gittiklerini söyledi. Mert, korsan servisler konusunda ihtisas yapmış biri olduğunu belirterek, “Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsagulu İzmir için büyük bir değer. Onlarla birlikte denetimler yapıyoruz, bundan çok memnunuz. Denetimlerin rutin hale getirilmesi gerekiyor. İkiz plaka problemimiz de var. Sürekli bu konu üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Aracın şasi ve motor numaralarının kontrol edilmesi lazım. Büyük bir sorun olan “ikiz plakaların” takibini yapıyoruz. Hafiye gibi çalışıyoruz. İzmir’de 6 bin 275 kayıtlı servis aracı var. Bir o kadar da korsan servis olduğunu düşünüyoruz. Bunun önüne geçilebilmesi için denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Böylelikle korsan servis belasından kurtulmak istiyoruz.” açıklamasını yaptı.

“EĞİTİMCİ EĞİTİMİNİ VERECEK, SERVİSTEN PARA KAZANMAYACAK”

İzmir’de servis yapılabilmesi için S plakaya ihtiyaç olduğunu, bunların dışında özel okul ve fabrikalara ait servislerin de bulunduğunu hatırlatan Erdem Mert, “Servisçilik artık çok önemli, sorumluluk gerektiren bir sektör. Biz, ailelerin en değerli varlıklarını taşıyoruz. Bir öğrenci servisinin öğrenci taşıyabilmesi için psikoteknik, adli sicil kaydı gibi 27 ayrı belgeye sahip olması gerekiyor.” dedi.  Mert, özel okulların servis araçlarının da S plakaya bağlanması gerektiğini savunarak, “Oda başkanı olarak düşüncem, eğitimci eğitimini verecek, servisten para kazanmayacak. Gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Diğer illerdeki durumlara baktığımızda her ilin servis yönetmeliği farklı. Bunları incelediğimizde “özel okullar kendi araçlarıyla servis yapamaz” diye mahkeme kararları var. Hassasiyet gerektiren bir sektör olduğu için okul ve fabrikaların üstüne servis aracı olmaması gerekiyor. Eğitimcilerin bunun üzerinden para kazanmaları yanlış. Velilerin de bu konuda şikayetleri var. Daha çok fahiş fiyatlar konusunda şikayetler geliyor. Özel okullar ticarethane mantığıyla yönetiliyor. Servisçiler bu işi yaparak sorumluluğu alıyor, giderler de kendisine ait ama parayı özel okul ve aracı firma kazanıyor. Biz domatesi tarlada yetiştiren çiftçiyiz. Mutfağa gelene kadar aradaki komisyoncular, taşıyıcılar nedeniyle domatesin fiyatı artar. Biz de zannedildiği gibi ücret almıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İLÇE İHALELİ SERVİSLERİN PLAKA GRUBU DEĞİŞECEK”

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert, servisçiliğin çok ciddiye alınması gereken bir sektör olduğunun altını çizdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sorunlarıyla alakalı çözüm önerilerinde bulunduklarından bahseden Mert, UKOME’nin servis araçlarıyla alakalı bir an önce karar alması gerektiğini ifade etti. Başkan Mert, uzak ilçelerdeki servis araçlarıyla ilgili ise “İlçe ihaleli S plakalı servis araçları var. Son olarak Bayındır, Ödemiş, Kiraz, Beydağ gibi ilçelerde ihaleler yapıldı. Her ilçenin bir kodu var. Bu araçlar il merkezinde çalışarak korsan taşımacılık yapıyorlar. Bu plakaların harflerinin ve araç renklerinin farklı olması teklifinde bulunduk. Uzak ilçelerdeki servis araçlarına farklı bir harf grubu verilecek. Gerekli teknik çalışmalar tamamlandı. Bu kararın Ekim ayında UKOME tarafından alınmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

YÜKSEK ÜCRETLER İLE İLGİLİ ŞİKAYETLERE YANIT: “ARAÇLARIN ALTINDA OTLAR BİTTİ”

Pandeminin bütün sektörleri etkilediğini, servis sektörünü daha çok etkilediğini kaydeden Erdem Mert, “Okullar kapalı olduğu için çalışamadılar. Araçların altında otlar bitti. Bizi ekonomik olarak 5-6 sene geriye attı. Servisçilerin hammaddesi yakıttır. Amortisman giderleri arttı. Yüzde 400’e varan artışlar oldu. Pandemi bitip okullar açıldığında yaralarımızı sararız diye düşündük. Okullar açılmadan önce mazotun litresi 5 liralardan 30 liralara kadar çıktı. Maliyetlerin artması servisçileri olumsuz derecede etkiledi.” değerlendirmesinde bulundu.

“YAPILAN ZAM YETERSİZ KALIYOR”

Okul servisi ücretlerinin her sezon öncesi Ağustos ayında belirlendiğini söyleyen Başkan Mert, “Geçen sene okullar açıldıktan sonra giderlerin artması bizi zam yapmaya yöneltti. Aralık ayında tekrar zam yapıldı. Yüzde 36’lık zammın ardından, Nisan ayında yüzde 40 daha zam yapmak zorunda kaldık. Öğrencinin eksilmesini engellemek için zammı uygulamadık. Bu eğitim-öğretim yılı öncesi yüzde 25’lik zam yapıldı. Fiyatlarımızı ayarlarken velileri de düşünüyoruz. Uygulanamadıktan sonra belirlenen fiyatlar önemini yitiriyor. Uygulanan zamlar sürdürülebilir hizmet vermek açısından belirleniyor. 2019’da 27 kişilik bir araç fiyatı 400 bin lirayken şu anda 1 milyon 470 binlere geldi. Sigorta ücretleri de bin 520 liradan 12 bin 580 liraya çıkmış. Son dönemde her şeyin fiyatı arttı. Böyle baktığımızda yüzde 25 zam yetersiz kalıyor.” diye konuştu.

“KOOPERATİFLEŞMEYE GİDECEĞİZ”

“Benim ideallerim, hedeflerim var. Bunları da başaracağım inşallah. Göreve geldiğimizden beri sorunların giderilmesi için çalışıyoruz.” sözlerini sarf eden Erdem Mert, meslektaşlarının yanında olduklarını, zamanla tüm sorunların üstünden geleceklerini belirtti ve kooperatifleşmeyi sağlayarak işlerin daha kolay yürür hale gelmesini amaçladıklarından bahsetti.

RADYO TRAFİK İZMİR’E TEŞEKKÜR

Başkan Mert, vatandaşların, trafikte hata yapan servis sürücülerini servisçiler odasının 0232 483 97 11 numaralı telefonuna şikayet edebileceklerini de aktarırken, “Trafik, İzmir’de çok büyük bir problem, servisçiler olarak biz de ulaşımın önemli bir parçasıyız. Radyo Trafik İzmir olarak güzel ve çok faydalı bir iş yapıyorsunuz. Teşekkür ederim.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum