google92207d2cbecf4788.html

DEÜ İlahiyat Fakültesi Fark Yaratıyor

Din eğitimi alanında Türkiye’nin en köklü kurumları arasında yer alan DEÜ İlahiyat Fakültesi, ortaya koyduğu çalışmalar ve faaliyetleriyle fark yaratıyor.

DEÜ İlahiyat Fakültesi Fark Yaratıyor
05 Ocak 2024 - 15:13
Din eğitimi alanında Türkiye’nin en köklü kurumları arasında yer alan DEÜ İlahiyat Fakültesi, ortaya koyduğu çalışmalar ve faaliyetleriyle fark yaratıyor. Fakülte, farklı sosyal sorumluluk projelerinden ilahiyat araştırmalarına, tarihe ışık tutan el yazması eserlerin de bulunduğu kütüphanesinden spor yatırımlarına kadar geniş bir alana yayılan faaliyet ve yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık 3 bin 200 öğrenciye hizmet veren DEÜ İlahiyat Fakültesi’nin kent mozaiğinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Nitelikli kadrosu ve güncel eğitim anlayışıyla yüksek din öğretimini sürdüren DEÜ İlahiyat Fakültemiz, doğru dini bilgi ve bilimsel düşüncenin öneminin farkındalığıyla geleceğin ilahiyatçılarını yetiştirmeye ilk günkü kararlılıkla devam etmektedir” dedi.

Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), bünyesindeki nitelikli fakülteleriyle fark yaratıyor. Din eğitimi alanında Türkiye’nin en köklü kurumları arasında yer alan DEÜ İlahiyat Fakültesi, 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin sonrasında DEÜ’nün ortaya koyduğu dayanışmada önemli bir rol üstlenmişti. Bölgede gerçekleştirdiği sosyal yardımların dışında Manevi Destek Çadırı kurarak depremzede vatandaşlara danışmanlık hizmeti sunan Fakülte, ücretsiz olan Manevi Destek ve Rehberlik Hattı’nı da hizmete alarak bu yönde destek girişimlerini sürdürmüştü. Bölgedeki depremzede çocukları da unutmayan Fakülte mensupları, DEÜ’nün farklı fakültelerinin girişimleriyle hayata geçirilen “Hepimiz Çocuktuk” isimli projeye katkılarıyla da dikkat çekmişti. İlahiyat araştırmalarına yönelik 500’ü el yazması olmak üzere toplam 70 bin yayınıyla Ege Bölgesi’nin en büyük ihtisas kütüphanesini bünyesinde barındıran DEÜ İlahiyat Fakültesi, aynı zamanda DEÜ’nün önemli spor yatırımlarından birisi olarak dikkat çeken Naim Süleymanoğlu Spor Salonu’nu da yerleşkesinde barındırıyor.

“KENT MOZAİĞİNİN AYRILMAZ PARÇASI”
DEÜ İlahiyat Fakültesi’nin son dönemdeki faaliyetlerine yönelik bilgiler aktaran DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Nitelikli kadrosu ve güncel eğitim anlayışıyla yüksek din öğretimini sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültemiz, doğru dini bilgi ve bilimsel düşüncenin öneminin farkındalığıyla geleceğin ilahiyatçılarını yetiştirmeye ilk günkü kararlılıkla devam etmektedir. Elbette bunu milli ve manevi değerlerden aldığı ilhamla gerçekleştirmektedir” dedi. İzmir’in Göztepe semtinde şehir ve doğayla bütünleşen özel yerleşkesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Fakültenin, kent mozaiğinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirten Rektör Hotar, “Örgün, ikinci öğretim ve İLİTAM programlarında yaklaşık 3 bin 200 öğrenciye 70 öğretim elemanıyla hizmet veren Fakültemiz, hem eğitim kalitesi hem de sunduğu olanaklarla öğrencilerine değerli bir üniversite deneyimi sunmaya 2023-2024 akademik yılında da devam ediyor” ifadelerini kullandı.

‘MANEVİ DESTEK ÇADIRI’NA YOĞUN İLGİ
DEÜ İlahiyat Fakültesi tarafından ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerin etkilediği kentlerde kurulan Manevi Destek Çadırı’nın yarattığı etkiye değinen Rektör Hotar, “İlahiyat Fakültemiz tarafından öncesinde ‘Manevi Destek ve Rehberlik’ hattını hizmete açmıştık. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza bu hat vesilesi ile ücretsiz bir şekilde kesintisiz manevi destek sunmaya çalıştık. Yine Fakülte hocalarımız tarafından Adıyaman’da kurulan ‘Manevi Danışman Çadırı’ ile insanımızın acılarını paylaşmaya, psiko-sosyal ve manevi destek sağlamaya ve onlara muhabbet ile yol göstermeye gayret ettik. Sağ olsunlar manevi destek çadırımıza yoğun ilgi gösterdiler. Tabii sadece bu çadır hizmetimizle değil, oluşturulan manevi ve sosyal destek ekiplerimiz aracılığıyla birçok afetzede vatandaşımızın dertlerine ortak olduk. Onlara bu noktada da bir katkımız olduysa ne mutlu bize” şeklinde konuştu.

HEPİMİZ ÇOCUKTUK PROJESİ
DEÜ’nün deprem bölgesinde hayata geçirdiği projelerin yanı sıra ve bugüne kadar 70’ten fazla Üniversite ekibinin bölgede aktif bir biçimde görev aldığı bilgisini paylaşan Rektör Hotar, kendisinin de zaman zaman bölgedeki çalışmalara katıldığını aktardı. DEÜ İlahiyat Fakültesi’nin yanı sıra DEÜ Buca Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Fen Fakültesi tarafından başlatılan ve Üniversitenin tüm bölümlerini kapsayan bir gönüllülük çalışmasına dönüşen ‘Hepimiz Çocuktuk’ projesinin bölgedeki moral ve motivasyonun artırılmasında önemli bir rol üstlendiğini kaydeden ve önemli bir ihtiyaca karşılık verdiğini söyleyen Rektör Hotar, “İlahiyat Fakültemizin bu projemizdeki rolü kritikti. Morale, ilgiye ve eğitime ihtiyacı olan çocuklarımızın elinden tutan Fakülte mensuplarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Hepimiz bir zamanlar çocuktuk. Evlatlarımızın ihtiyaçlarını, nelere üzülüp nelere sevineceklerini biliyoruz. DEÜ olarak ilgimizi ve şefkatimizi sunduğumuz çocuklarımıza güzel yarınların sözünü verdik. Elbette her biri neşe içinde büyümeyi hak ediyor. Bizler de bu noktada elimizden geleni yaptık; yapmaya da devam ediyoruz” diye konuştu.

NAİM SÜLEYMANOĞLU SPOR SALONU’NA YOĞUN İLGİLİ
Sporcu üniversite kimliğiyle de ön plana çıkan Dokuz Eylül Üniversitesi, bu alandaki modern tesisleri ve yatırımlarıyla da öğrencilerin gözdesi konumunda. Öğrencilerinin istekleri doğrultusunda Fakülteye kazandırılan ve DEÜ’nün bu alandaki önemli yatırımlarından birisi olan Naim Süleymanoğlu Spor Salonu, hizmete girdiği günden bugüne gördüğü yoğun ilgiyle önemli bir talebi karşılıyor. “İzmir’de hiçbir kurumda olmadığı kadar spor alanına sahibiz” diyen Rektör Hotar, “2017’de kaybettiğimiz, tüm zamanların en iyi haltercilerinden milli gururumuz Naim Süleymanoğlu’nun adını, İlahiyat Fakültemizde baştan aşağı yenileyerek hizmete aldığımız spor salonumuzda da yaşatıyoruz. Burası öğrencilerimizin sporla iç içe olarak sağlıklarına dikkat edebilecekleri bir mekan olmasının yanında sosyal açıdan da verimli zaman geçirebilmeleri için uygun bir tesis olma özelliği taşıyor. Salonumuz, hizmete aldığımız tarihten bu yana yoğun ilgi gördü ve önemli sporcularımızın gelişimine katkı sundu. Gurur duyuyoruz” dedi.

500 YILA TARİHLENEN ESERLER
Dokuz Eylül Üniversitesi, yerleşkelerinde bulunan kütüphanelerdeki nadide eserleri de araştırmacıların kullanımına sunuyor. DEÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi’nin Kurumsal Akademik Açık Arşivi’nde bulunan binlerce kaynağa kolaylıkla erişim sağlanabilirken, bu kaynaklar arasında DEÜ İlahiyat Fakültesi’nin kütüphanesinde özel bir bölümde muhafaza edilen yazma eserler de yer alıyor. Bu eserler arasında 500 yıla tarihlenen yaklaşık 500 yazma eser de bulunuyor. Yazma eserler arasında dikkat çeken parçalar bulunduğunu belirten DEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Bilen, “Kütüphanemizdeki yazma eserler arasında her sayfası altın varakla bezenmiş çok nadide Kur-an’ı Kerimler yer almaktadır. Bu eserler arasında Gazi Mustafa Kemal’in Şadırvan Camii’ne hediye ettiği ve imzaladığı taş baskı Kur-an tercümesi de bulunmaktadır. Bu eşsiz eserlere yazmaeserler.deu.edu.tr adresinden ulaşılabilir” bilgisini paylaştı.

AFET FARKINDALIK EĞİTİMİ
2023 yılındaki faaliyetleri kapsamında afetlere yönelik farkındalık eğitimleri de düzenleyen DEÜ İlahiyat Fakültesi, yüz yüze gerçekleştirilen eğitimler yoluyla öğrencilerine, akademik ve idari kadrosuna afetlere yönelik önemli bilgilendirmelerde bulundu. Bunun yanı sıra Fakültede, akademik yıl boyunca kongre, sempozyum, söyleşi gibi organizasyonlar düzenleniyor. Bu etkinliklere akademisyenler ve DEÜ idari kadrosunun yanı sıra öğrenciler de katılım gösteriyor. Fakülte, online.deu.edu.tr sistemi üzerinden uzaktan eğitim sistemiyle de eğitim faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum