Ataol Behramoğlu Sevgisi Foça'da Tarihi Kaleye Sığmadı: Görkemli Onur Gecesi
Foça’da Türk edebiyatının ustası Ataol Behramoğlu’nun adı sokağa verildi. Tarihi Beşkapılar Kalesi’nde düzenlenen onur gecesi, yüzlerce kişinin katılımıyla coşkuyla gerçekleşti.

FOÇA’DA YAŞADIĞI SOKAĞA ADI VERİLDİ
Ataol Behramoğlu Sevgisi Tarihi Kaleye Sığmadı
Türk edebiyatının büyük ustalarından şair, yazar, çevirmen, gazeteci, akademisyen ve edebiyatçı Ataol Behramoğlu’nun adı, yılın önemli bir bölümünü geçirdiği İzmir’in Foça ilçesinde evinin bulunduğu sokağa verildi. Açılışa edebiyat, sanat ve basın dünyasından tanınmış birçok isim katılırken, Behramoğlu için tarihi Beşkapılar Kalesi’nde düzenlenen “Onur Gecesi” ise son yıllarda ilçede düzenlenen, katılımcı sayısı ve coşkusu en yüksek etkinlik olarak dikkat çekti.
Ataol Behramoğlu Sokağının Açılış Töreni
Ataol Behramoğlu’nun adı, Foça Belediyesi’nce İsmetpaşa Mahallesi Mersinaki Caddesi 251. Sokağa verilerek ölümsüzleştirildi. Saat 19.30’da düzenlenen ad verme törenine Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, bazı belediye meclis üyeleri, bazı siyasi parti ve STK temsilcileri, şair-yazar Tuğrul Keskin, Hüseyin Yurttaş, Hidayet Karakuş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Esat Erçetingöz, İzmir basınının önemli isimlerinden Atilla Köprülüoğlu ve Erkan Sevinç, Madımak’ta katledilen şair Behçet Aysan’ın kızı şair-yazar Eren Aysan, ressam Sali Bari, eşi yazar Hülya İşbilir Behramoğlu, müzisyen Haluk Çetin ile çevre yerleşim birimleri ve Foça’dan yüzlerce vatandaş katıldı.
Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı: “Foça öyle bir yer ki, Ataol Behramoğlu burada yaşamayı seçmiş"
Açılışta konuşan Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Foça’nın Türkiye’nin en nadide yerlerinden biri olduğunu vurgularken, dünya şairi Behramoğlu’nun yaşamak için Foça’yı seçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Saniye Bora Fıçı, “Foça öyle bir yer ki, Ataol Behramoğlu burada yaşamayı seçmiş. Türkiye’nin en nadide ilçelerinden biri olarak kabul ediyorum. Kültür-sanat insanlarının tamamının karataşından, toprağından, suyundan, rüzgârından ve kedisinden ilham aldığı bir ilçe. Bir kadın belediye başkanının ve çalışma arkadaşlarının elinin değdiği, temizlik, güzellik koktuğu bir ilçe olacak. Bir dünya şairinin adının verildiği bir sokağın isim annesi olmama ilham veren herkese teşekkür ediyorum,” dedi.
Ataol Behramoğlu'nun Konuşması ve Duygusal Anlar
Rüzgâr Sörfü, Tekerlekli Sandalye ve Ayaktayım
Ataol Behramoğlu ise sağlık durumundaki değişikliklere de değindiği konuşmasında, “İki yıl önce burada rüzgâr sörfü yapıyordum. Üç ay önce ise tekerlekli sandalye ile sokağa çıkabiliyordum. Şimdi karşınızdayım, ayaktayım ve konuşuyorum. Ne mutlu bana,” sözlerine yer verdi. Behramoğlu, sokağa adının verilmesiyle ilgili haberlere sosyal medyada yapılan “Ne güzel, artık hangi sokaktan geçmeyeceğimiz belli” şeklindeki bir yorum ile Çatalca’da adının verildiği sokağın durumuyla ilgili kendisine aktarılan bir sitemi de esprili bir dille katılımcılara aktardı.
Konuşmalardan sonra Ataol Behramoğlu Sokağı tabelasının üzerindeki örtü alkışlar arasında kaldırıldı.
Beşkapılar Kalesi'nde Onur Gecesi
Saat 21.00’de tarihi Beşkapılar Kalesi’n de başlayan onur gecesi, ilçenin bu mekânda gördüğü en yoğun katılımlı etkinliklerden biri olarak tarihe geçti. Yılmaz Mızrak’ın hazırlayıcılığı ve yönlendiriciliğinde konuk şair ve yazarlar anılarını, düşüncelerini ve Behramoğlu şiirlerini katılımcılara aktardılar. YMDŞ Şiir Korosu’nun seslendirdiği şiir aralarında, müzisyen Haluk Çetin çok bilinen Behramoğlu şiirlerinden bestelenmiş şarkılarla yer aldı. Çetin finali, Hülya İşbilir Behramoğlu düeti ve “Aşk İki Kişiliktir” ile yaptı.
Altı ay süren tedavi ve yoğun bakım sürecinden sonra bir yerlere gitmekle kalmak arasında bir seçim yaptıklarını ve Foça’da kaldıklarını belirten Hülya İşbilir Behramoğlu, “Kendisine duyulan sevgiyi, coşkuyu ve iyi dilekleri yüreğimizde hissederek geldik bu günlere,” diyerek programı hazırlayanlara ve katılımcılara teşekkür etti.
Program sonunda dakikalarca ayakta alkışlanan Ataol Behramoğlu ile geceye emek verenlere teşekkür çiçekleri takdim edildi.
Seyfi GÜL
YORUMLAR