Foça'da yol yapımında cüruf kullanılmasına çevrecilerden tepki

FOÇA'DA YOLLARA (KANSEROJEN MADDE İÇEREN) CÜRUFLA DOLGU YAPILMASINA TEPKİ


Foça'da yol yapımında cüruf kullanılmasına çevrecilerden tepki

İzmir’in Foça İlçesi’nde yollara kanserojen madde içeren cüruf’la dolgu yapılmasına sakinler ve çevreciler isyan etti. İlçeye bağlı Ilıpınar Mahallesi’nde ki depolama alanında oluşan cüruf dağlarının kaldırılmasını isterken evlerinin önüne cüruf dökülmesini kötü niyet olarak niteleyen çevreciler izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den duruma acilen müdahale etmesini istediler.

Foça’ya bağlı kırsal Bağarası Mahallesi’nin yerleşime yeni açılan, ancak etrafında zeytincilik, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdüğü kesimlerinde taşeron firma bu sabah yol dolgu çalışması başlattı. Cüruf dolu kamyonların yola boşaltım yaptığını gören çevre sakinleri ve aralarında Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi, Foça Çevre Platformu(FOÇEP), Ege Çevre Platformu(EGEÇEP) ve Yenifoça Forum Platformu üyelerinin de bulunduğu bir grup çevreci çalışmaya itiraz etti. 1 kilometreye yakın bir bölümün dolgusu yapılmış, yolun kalan bölümünde cüruflar tepecikler halinde dökülmüş durumda iken itirazlar nedeniyle çalışma firma tarafından durduruldu. Durdurmaya rağmen sakinler ve çevreciler bölgeden ayrılmadı.

BÜYÜKŞEHİR BU MADDEYİ KULLANMAKTAN ACİLEN VAZGEÇSİN

Bağarası sakinlerinden Tekin Aslandoğan sabah kalktıklarında etraflarında cüruf dağları görerek şok olduklarını, zehirli olduğu raporlarla kanıtlanan bu maddelerin yollarında dolgu malzemesi olarak kullanılmasını kesinlikle istemediklerini söyledi. Tekin Aslandoğan; “Cüruf dağları havamızı suyumuzu toprağımızı zehirlemesin diye mücadele ederken cürufları kapımızın önünde bulduk. Çevremizin, zeytinimizin, tarımsal ürünlerimizin zehirlenmseini istemiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesinin yol yapımlarında bu maddeyi kullanmaktan vazgeçmesini , daha temiz ve sağlıklı maddeler kullanmasını istiyoruz. Bu yolun etrafında zeytincilik ve tarım yapılan alanlar, arıcıların kovanları var. Yetiştirilen ürünleri pazardan insanlarımız satın alıp yiyor. Burayı zehirli madde ile kaplamak yarın insanımızın kanser olması demek.”dedi.

ÇEVREYE DUYARLIYIM DİYEN SOYER DURUMA NEDEN MÜDAHALE ETMİYOR

Sakinlerden Selma Aslandoğan’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’(İBB)nin yol ihalelerini verirken cüruf kullanılmayacak şeklinde bir madde ile bu sorunu çok kolayca çözebileceğini savunarak “İBB bunu neden yapmıyor” diye sordu. Selma Aslandoğan;” İzmir Büyükşehir Belediyesi ihale şartnamesine cüruf kullanılmayacak maddesini kolaylıkla koyabilir. Neden bunu yapmıyor. Biz zehirlenmek istemiyoruz. Biz büyükşehirlerden buralara toprağı, havası, suyu temiz diye, sağlıklı besinlere ulaşalım diye geldik. Tunç Soyer’in sözleri var başkan olmadan önce. Çevreye duyarlı olduğunu söylemişti. Güvenmiştik. Oy vermiştik. Anlamıyorum bu konuya şimdi neden bu kadar duyarsız kalabiliyor.Bir an önce bu konuyu çözmeli” dedi.

BU KİRLİLİK KALDIRILANA KADAR BURADAYIZ

Cüruf döküm alanında geçen hafta eylem yapmalarının üzerinden bir hafta geçmeden bu kez yollara cüruf döküldüğünü belirten Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Ezgi Levent’te bu cürufların her halukarda evlere girdiğine vurgu yaptı. Ezgi Levent;” Bu durumdan çok rahatsızız. Burada muhatap olacağımız kimsede yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden buraya daha fazla cüruf taşınmasını istemiyoruz. Burada sadece taşeron firma var. Onlardan da yeterli bilgi alamıyoruz. Sorumlular yetkililer bu kirliliği kaldırana kadar burada olmaya devam edeceğiz. Çevre meclisi olarak Belediye Meclisine önerge vereceğiz ve bu yolun temizlenene kadar kullanılmamasını talep edeceğiz.” dedi.

Seyfi GÜL