EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yelkenbiçer: İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi yeniden doğuşun miladı olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin üçüncü gününde Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, "Dünyada, Türkiye’de ve İzmir’de Girişimcilik" başlıklı bir konuşma yaptı.


EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yelkenbiçer: İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi yeniden doğuşun miladı olacak

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin üçüncü gününde EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, "Dünyada, Türkiye’de ve İzmir’de Girişimcilik" başlıklı bir konuşma yaptı.

Yelkenbiçer, “Bizim Mustafa Kemal Atatürk’e sözümüz var. Genç iş adamları olarak umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Bizler de bu topraklarda en büyük umudumuzun gençler olduğunu biliyoruz. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi yeniden doğuşun miladı olacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin üçüncü gününde Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, "Dünyada, Türkiye’de ve İzmir’de Girişimcilik" başlıklı bir konuşma yaptı. Girişimciliğin temellerinin Türkiye’de 1923 yılında İktisat Kongresi ile atıldığını kaydeden Yelkenbiçer, “Kongrede girişimcilik ile ilgili 10 karar alındı. Sanayi dalları, büyük işletmeler, kamu yatırımları, devlet bankası, teşvikler, demiryolu ve sendikalar ile ilgili kararlarda girişimcilik tablosu oluştu. 2010’dan sonra girişimcilik daha belirgin hale geldi. 2020 sonrası ise teknolojik yeniliklerle birlikte daha da gelişti. 2023 yılıyla birlikte ise teknolojik yatırımları daha da takip ederek girişimcilik yeniden gelişecek” şeklinde konuştu.


Girişim Sermayesi Fonu oluşturulmalı

İzmir’in beşeri sermayesi güçlü bir şehir olduğuna dikkat çeken Yelkenbiçer, “Girişimciliği ve nitelikli yatırımcıları şehre çekmek için İzmir’de Girişim Sermayesi Fonu oluşturulması gerek. Yatırımcı havuzunun geliştirilmesi gerek. Teknoparklar özellikle şehir dışında ve ulaşıma uzak. Bu nedenle çalışma alanlarının artırılması gerek. Ekonomiyi baştan aşağı dizayn etmemiz gerek. Etkileri her an giderek artan iklim değişikliği ve afetlerin üstesinden gelmek için girişimciliği çıkış noktası olarak görüyoruz. Sosyal girişimcilik burada devreye giriyor. Toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler üreten bu girişimcilik türünün dünyadaki örneklerinden biri ‘Bir Kira Bir Yuva’, Patagonia’, ‘Fazla’, ‘Evreka’, ‘The Ocean Cleanup’ gibi kampanyalar farklı konulara dikkat çekiyor” diye konuştu.


Umudumuzu kaybetmeyeceğiz

Genç iş insanları olarak Mustafa Kemal Atatürk’e sözlerinin olduğunu ifade eden EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “Girişimcilik bir memleket meselesi. Girişimcilik sürdürülebilir başarının anahtarı. Girişimcilik yalnız iş hayatında değil sosyal girişimcilik ile de bizleri refah bir geleceğe taşıyacak. Türk toplumunun girişimcilik yetkinlikleriyle yetiştirilmesi, 21. yüzyıl yetkinlikleriyle dolu eğitim almamız, araştırma geliştirme ve hayat boyu öğrenme ile girişimciliği anlamak, özendirmek bizi geleceğe emin adımlarla taşıyacaktır. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi yeniden doğuşun miladı olacak. Sanat, bilim ve felsefenin bir arada olmasından ve yeni icatlara karşılık bulunabilmesinden, kalıplaşmış dogmaların üzerine yüksek sesle gidilebilmesinden dolayı Avrupa’da Rönesans oldu. Bizler de İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde girerken bu topraklarda en büyük umudumuzun gençler olduğunu biliyoruz. Bizim Mustafa Kemal Atatürk’e sözümüz var. Genç iş adamları olarak umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Dilerim ki bu kongre milat olsun” diye konuştu.